Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę wieprzowinę podsmaż z pokrojoną cebulą i papryką.

Leczo - Krok 1

Krok 2

Fix rozmieszaj z 150 mililitrami wody i 200 mililitrami śmietany. Dodaj do mięsa i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Leczo - Krok 2

Krok 3

Danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Leczo - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Daniela Bartkiewicz

    Daniela Bartkiewicz , 22.09.2016

    Po co ta chemia?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Leczo to wywodząca się z Węgier potrawa, która przyrządzana jest także na Słowacji, w Czechach, Niemczech, Austrii, Izraelu i na Ukrainie. Jest to rodzaj potrawki warzywnej z pomidorów oraz świeżej papryki duszonych na tłuszczu z dodatkiem podsmażonej cebuli, wędzonej słoniny oraz papryki w proszku. Przygotowane w ten sposób leczo serwuje się na Węgrzech jako samodzielną potrawę lub dodatek do potraw mięsnych takich jak na przykład kotlety schabowe. W pierwszym przypadku często jednym z jego składników jest kiełbasa w całości albo w plasterkach. Niekiedy na początku duszenia dodaje się do leczo ryżu, który gotując się zagęszcza potrawę. Czasami pod koniec przygotowywania tej potrawy, wbija się do niej także jajka. W naszym kraju leczo często przyrządza się na oleju z dodatkiem bakłażanów lub cukinii, przez co danie to zbliżone jest nieco do wywodzącego się z Prowansji ratatouille. Leczo możesz zaserwować z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.