Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1.5 łyżki

1.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia zalać w pojemniku sokiem z cytryn zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać Delikatem i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny.

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - Krok 1

Krok 2

Szparagi pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, lekko osolić i gotować 20 minut. Przelać do malaksera i zmiksować na krem .

Krok 3

Wlać do garnuszka. Dodać 1/2 łyżki masła, koper ,1/4 kostki bulionu. Rozrobić w odrobinie zimnej wody 2 łyżeczki mąki i dodać do sosu. Zagotować na małym gazie by zgęstniał. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Krok 4

Łososia wyjąć z marynaty. Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Lekko posolić. Oprószyć mąką.

Krok 5

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim łososia na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Krok 6

W czasie kiedy ryba się smaży rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku 1/4 kostki bulionu warzywnego i zalać nim w miseczce kuskus. Poczekać aż wchłonie całą wodę.

Krok 7

Podawać łososia z kuskusem, sosem szparagowym i delikatną sałatą proponuję zwykłą skropioną lekko oliwą i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej