Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 sztuki

1.5 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia zalać w pojemniku sokiem z cytryn zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać Delikatem i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny.

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - Krok 1

Krok 2

Szparagi pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, lekko osolić i gotować 20 minut. Przelać do malaksera i zmiksować na krem .

Krok 3

Wlać do garnuszka. Dodać 1/2 łyżki masła, koper ,1/4 kostki bulionu. Rozrobić w odrobinie zimnej wody 2 łyżeczki mąki i dodać do sosu. Zagotować na małym gazie by zgęstniał. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Krok 4

Łososia wyjąć z marynaty. Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Lekko posolić. Oprószyć mąką.

Krok 5

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim łososia na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Krok 6

W czasie kiedy ryba się smaży rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku 1/4 kostki bulionu warzywnego i zalać nim w miseczce kuskus. Poczekać aż wchłonie całą wodę.

Krok 7

Podawać łososia z kuskusem, sosem szparagowym i delikatną sałatą proponuję zwykłą skropioną lekko oliwą i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej