Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 sztuki

1.5 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia zalać w pojemniku sokiem z cytryn zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać Delikatem i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny.

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - Krok 1

Krok 2

Szparagi pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, lekko osolić i gotować 20 minut. Przelać do malaksera i zmiksować na krem .

Krok 3

Wlać do garnuszka. Dodać 1/2 łyżki masła, koper ,1/4 kostki bulionu. Rozrobić w odrobinie zimnej wody 2 łyżeczki mąki i dodać do sosu. Zagotować na małym gazie by zgęstniał. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Krok 4

Łososia wyjąć z marynaty. Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Lekko posolić. Oprószyć mąką.

Krok 5

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim łososia na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Krok 6

W czasie kiedy ryba się smaży rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku 1/4 kostki bulionu warzywnego i zalać nim w miseczce kuskus. Poczekać aż wchłonie całą wodę.

Krok 7

Podawać łososia z kuskusem, sosem szparagowym i delikatną sałatą proponuję zwykłą skropioną lekko oliwą i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej