Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1.5 łyżki

1.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia zalać w pojemniku sokiem z cytryn zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać Delikatem i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny.

Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - Krok 1

Krok 2

Szparagi pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, lekko osolić i gotować 20 minut. Przelać do malaksera i zmiksować na krem .

Krok 3

Wlać do garnuszka. Dodać 1/2 łyżki masła, koper ,1/4 kostki bulionu. Rozrobić w odrobinie zimnej wody 2 łyżeczki mąki i dodać do sosu. Zagotować na małym gazie by zgęstniał. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Krok 4

Łososia wyjąć z marynaty. Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Lekko posolić. Oprószyć mąką.

Krok 5

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim łososia na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Krok 6

W czasie kiedy ryba się smaży rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku 1/4 kostki bulionu warzywnego i zalać nim w miseczce kuskus. Poczekać aż wchłonie całą wodę.

Krok 7

Podawać łososia z kuskusem, sosem szparagowym i delikatną sałatą proponuję zwykłą skropioną lekko oliwą i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej