Makaron z ricottą, serem i boczkiem - dla smakoszy | Przepisy.pl pixel

Makaron dla smakoszy

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

30 dekagramów

null

20 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

5 dekagramów

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Krok 2

Boczek drobno pokrój i podsmaż na małej ilości oliwy.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą i ułóż kolejno warstwy: makaronu, boczku i masy serowej. Na wierzchu ułóż pokruszony ser pleśniowy. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Całość zapiekaj przez ok. 25 minut.

Krok 3

W misce rozetrzyj rozkruszoną Mini kostkę Czosnek Knorr, ser ricotta i szczypiorek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron dla smakoszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej