Makaron na szybko - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron na szybko

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

2 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż plasterki czosnku, następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.

Krok 3

Paprykę oczyść, pokrój w paski i dodaj na patelnie. Pomidor sparz przez kilka sekund we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na 8 części, następnie dodaj na patelnie i smaż aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dodaj do sosu koncentrat pomidorowy wraz z przyprawą Delikat, po 3 minutach dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron na szybkoMakaron na szybko

Makaron na szybko to znakomite rozwiązanie na obiad lub ciepłą kolację, kiedy brak Ci czasu, a masz ochotę zjeść ciepły posiłek. Wybierz makaron typu kolanka albo świderki – będzie pasować do większych kawałków mięsa i warzyw. Ugotuj go, a w tym czasie przygotuj do niego dodatki. Surową szynkę pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię do podsmażonych wcześniej plasterków czosnku. Pokrój też drobno cebulę i dodaj do mięsa. Warzywnym dodatkiem do makaronu będą papryka oraz pomidor, np. słodki malinowy albo mięsiste bawole serce. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było bardziej kolorowe, sięgnij po zieloną albo żółtą paprykę. Oczyść ją z nasion, pokrój i dodaj do mięsa razem z pomidorami. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, przygotuj sos na bazie koncentratu pomidorowego i uniwersalnej przyprawy. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać danie żółtym serem albo świeżą bazylią, która podkreśli smak pomidorów. Wypróbuj ten przepis na szybki makaron – przyda się na wiele okazji.