
Składniki
4 plastry
2 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż plasterki czosnku, następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.
Krok 3
Paprykę oczyść, pokrój w paski i dodaj na patelnie. Pomidor sparz przez kilka sekund we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na 8 części, następnie dodaj na patelnie i smaż aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 4
Dodaj do sosu koncentrat pomidorowy wraz z przyprawą Delikat, po 3 minutach dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron na szybko
Makaron na szybko to znakomite rozwiązanie na obiad lub ciepłą kolację, kiedy brak Ci czasu, a masz ochotę zjeść ciepły posiłek. Wybierz makaron typu kolanka albo świderki – będzie pasować do większych kawałków mięsa i warzyw. Ugotuj go, a w tym czasie przygotuj do niego dodatki. Surową szynkę pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię do podsmażonych wcześniej plasterków czosnku. Pokrój też drobno cebulę i dodaj do mięsa. Warzywnym dodatkiem do makaronu będą papryka oraz pomidor, np. słodki malinowy albo mięsiste bawole serce. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było bardziej kolorowe, sięgnij po zieloną albo żółtą paprykę. Oczyść ją z nasion, pokrój i dodaj do mięsa razem z pomidorami. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, przygotuj sos na bazie koncentratu pomidorowego i uniwersalnej przyprawy. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać danie żółtym serem albo świeżą bazylią, która podkreśli smak pomidorów. Wypróbuj ten przepis na szybki makaron – przyda się na wiele okazji.