Makaron na szybko - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron na szybko

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

2 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż plasterki czosnku, następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.

Krok 3

Paprykę oczyść, pokrój w paski i dodaj na patelnie. Pomidor sparz przez kilka sekund we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na 8 części, następnie dodaj na patelnie i smaż aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dodaj do sosu koncentrat pomidorowy wraz z przyprawą Delikat, po 3 minutach dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron na szybkoMakaron na szybko

Makaron na szybko to znakomite rozwiązanie na obiad lub ciepłą kolację, kiedy brak Ci czasu, a masz ochotę zjeść ciepły posiłek. Wybierz makaron typu kolanka albo świderki – będzie pasować do większych kawałków mięsa i warzyw. Ugotuj go, a w tym czasie przygotuj do niego dodatki. Surową szynkę pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię do podsmażonych wcześniej plasterków czosnku. Pokrój też drobno cebulę i dodaj do mięsa. Warzywnym dodatkiem do makaronu będą papryka oraz pomidor, np. słodki malinowy albo mięsiste bawole serce. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było bardziej kolorowe, sięgnij po zieloną albo żółtą paprykę. Oczyść ją z nasion, pokrój i dodaj do mięsa razem z pomidorami. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, przygotuj sos na bazie koncentratu pomidorowego i uniwersalnej przyprawy. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać danie żółtym serem albo świeżą bazylią, która podkreśli smak pomidorów. Wypróbuj ten przepis na szybki makaron – przyda się na wiele okazji.