Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

50 przepisów - 10 dni

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

heart
1511 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

280 gramów

4 łyżki

300 gramów

2 garść

4 łyżki

do przygotowania sosu:

120 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokroić w drobne paski, a następnie usmażyć na oliwie.

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do niego mięso, lekko podgrzewając.

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotować sos Knorr poprzez wymieszanie sosu ze śmietaną i wodą. Sos dodać do makaronu i mięsa. Całość wymieszać.

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodać szpinak do pozostałych składników na patelni i całość chwilkę podgrzewać, dokładnie mieszając. Gotową potrawę na talerzu można przyozdobić listkami świeżej bazylii.

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witamin: A, B3, B6, kwasu foliowego.

4

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Siąka

    Agnieszka Siąka , 23.05.2021

    WŁAŚNIE ZAUWAZYŁAM ŻE DUŻO JEST TYCH KNORRA ,ALE MOŻNA ZAMIENIĆ NA COŚ NATURALNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilja122 Wojcik

    Lilja122 Wojcik , 18.11.2020

    Czy knorr naturalnie smaczne są dobre na diecie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stanczuk

    Alicja Stanczuk , 30.12.2019

    Ile kalorii ma jedna porcja?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej