Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

130 gramów

150 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku zagotuj wodę i wrzuć kostkę Rosołu z kury Knorr. Dodaj makaron i gotuj ok. 10 minut. Odcedź.

Krok 2

Mięso wymieszaj z przyprawą do mięs Knorr, Smażoną cebulką w mini kostkach Knorr i pieprzem. Formuj małe kuleczki i smaż na złoto na oliwie lub oleju. Osusz na papierowym ręczniku.

Krok 3

Na patelnię z cukinią wrzuć makaron i kulki mięsne. Wymieszaj, podgrzej całość na małym ogniu i podawaj ciepłe. Na drugiej patelni zeszklij obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię i duś na małym ogniu aż cukinia zmięknie.

Krok 4

Możesz podlać wodą z gotowania makaronu. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z mięsnymi kulkami, cukinią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej