Zapiekanka lazania z mięsem mielonym - lasagne | Przepisy.pl pixel

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

200 gramów

30 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

60 gramów

1 szczypta

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedź i wystudź. Pomidory pokrój w niewielką kostkę.

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - Krok 1

Krok 6

Całość posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem 35 minut w temp. 180 st. C. Zdejmuj przykrycie i piecz aż ser się zarumieni (ok. 10 minut).

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - Krok 6

Krok 5

Na spód naczynia żaroodpornego wylej połowę białego sosu. Następnie wyłóż cały makaron i zalej pozostałym sosem.

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - Krok 5

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, stopniowo dodawaj mleko wciąż mieszając. Do tak przygotowanego sosu beszamelowego dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gdy sos zgęstnieje dodaj połowę startego sera i wymieszaj.

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - Krok 4

Krok 3

Przesmażone mięso zalej przygotowanym Fixem, zagotuj. Duś jeszcze 10 minut. Następnie wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i duś jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dodaj makaron i wymieszaj.

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - Krok 3

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż mielone mięso. Fix Bolognese wymieszaj z 250 ml wody.

Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej