Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne
łatwe
217 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
30 mililitrów
500 mililitrów
2 łyżki
60 gramów
1 szczypta
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedź i wystudź. Pomidory pokrój w niewielką kostkę.

Krok 6
Całość posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem 35 minut w temp. 180 st. C. Zdejmuj przykrycie i piecz aż ser się zarumieni (ok. 10 minut).

Krok 5
Na spód naczynia żaroodpornego wylej połowę białego sosu. Następnie wyłóż cały makaron i zalej pozostałym sosem.

Krok 4
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, stopniowo dodawaj mleko wciąż mieszając. Do tak przygotowanego sosu beszamelowego dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gdy sos zgęstnieje dodaj połowę startego sera i wymieszaj.

Krok 3
Przesmażone mięso zalej przygotowanym Fixem, zagotuj. Duś jeszcze 10 minut. Następnie wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i duś jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dodaj makaron i wymieszaj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż mielone mięso. Fix Bolognese wymieszaj z 250 ml wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej