Makowa panienka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.66 szklanki

0.33 szklanki

0.66 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

krem:

700 mililitrów

2 sztuki

6 łyżek

200 gramów

wierzch:

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak, wymieszaj.

Makowa panienka - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 22 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.

Makowa panienka - Krok 2

Krok 3

Pół litra mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozpuść proszek budyniowy i wlej do gotującego mleka. Mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj, połóż na kremie folię spożywczą i wystudź. Miękką Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po łyżce wystudzony i zmiksowany budyń.

Makowa panienka - Krok 3

Krok 4

Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i posmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i resztą kremu. Odstaw do lodówki.

Makowa panienka - Krok 4

Krok 5

Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i przestudź. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na kawałki i włóż do galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłóż na krem i odstaw ponownie do lodówki by całość dobrze stężała.

Makowa panienka - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna, 14.03.2020

    Nie zrobiłam jeszcze tego przepisu, ale wydaje się łatwy i chętnie go sprawdzę bo szukam pomysłu na niedzielne ciasto do kawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Rutka

    Agnieszka Rutka, 12.03.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Legut

    Magda Legut, 11.03.2020

    Ile to jest 0.66 szklanki mąki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Legut

    Magda Legut, 11.03.2020

    Ile to jest 0.66 szklanki mąki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Gadzińska

    Sylwia Gadzińska, 07.03.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mania skierka

    mania skierka, 23.02.2020

    Pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Jedruch

    Agnieszka Jedruch, 18.02.2020

    1.5 porcji na blaszke 38*25

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej