Makowa panienka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto::

0.33 szklanki

4 sztuki

0.66 szklanki

1 łyżeczka

6 łyżek

krem::

700 mililitrów

2 sztuki

wierzch::

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak, wymieszaj.

Makowa panienka - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 22 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.

Makowa panienka - Krok 2

Krok 3

Pół litra mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozpuść proszek budyniowy i wlej do gotującego mleka. Mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj, połóż na kremie folię spożywczą i wystudź. Miękką Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po łyżce wystudzony i zmiksowany budyń.

Makowa panienka - Krok 3

Krok 4

Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i posmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i resztą kremu. Odstaw do lodówki.

Makowa panienka - Krok 4

Krok 5

Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i przestudź. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na kawałki i włóż do galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłóż na krem i odstaw ponownie do lodówki by całość dobrze stężała.

Makowa panienka - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Jedruch

    Agnieszka Jedruch

    1.5 porcji na blaszke 38*25

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej