Makowiec Śnieżny

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

11 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 szklanka

masa makowa:

1 opakowanie

0.5 szklanki

20 dekagramów

25 dekagramów

3 sztuki

0.5 szklanki

masa orzechowa:

50 mililitrów

0.5 szklanki

15 dekagramów

masa śmietanowa:

3 łyżeczki

0.5 litra

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

Krok 2

Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.

Krok 3

Wylać na formę do pieczenia.

Krok 4

Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.

Krok 5

Masa makowa: Mak zemleć i razem z bakaliami i miodem poddusić.

Krok 6

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.

Krok 7

Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę.

Krok 8

Wymieszać.

Krok 9

Masa orzechowa: Wrzącym mlekiem zalać orzechy i wymieszać.

Krok 10

Kasię utrzeć z cukrem, dodać przestudzone orzechy i ajerkoniak.

Krok 11

Przełożenie ciasta: Biszkopt / masa makowa / masa śmietanowa / masa orzechowa. Można zamienić masę orzechową ze śmietanową.

Krok 12

Wierzch polać białą polewą. Czekoladowa wg mnie niezbyt pasuje.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec ŚnieżnyMakowiec Śnieżny

Makowiec śnieżny to propozycja na słodką przekąskę. Aby ją przygotować, najpierw upiecz biszkopt, najlepiej dzień wcześniej. Ubij białka na puch, stopniowo dodając cukier i żółtka (jeśli masz ochotę, dodaj nieco cukru waniliowego), po czym miksuj na niskich obrotach, aż zgęstnieje. Wsyp mąkę (użyj pszennej zmieszanej z ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy biszkopt ostygnie, posmaruj go masami – jako pierwszą połóż makową. Możesz samodzielnie zmielić mak lub użyć gotowej masy makowej z puszki, dodając do niej miód oraz rodzynki. Następnie nałóż masę śmietanową. Pamiętaj, żeby żelatyna była letnia w momencie łączenia z resztą składników. Na końcu wykorzystaj masę orzechową, którą przyrządzisz, łącząc mielone orzechy (np. włoskie) z wrzącym mlekiem. Dodaj do niej cukru waniliowego, który nada całości bardziej intensywnego smaku. Wierzch oblej polewą z czekolady mlecznej lub gorzkiej, z dodatkiem kakao i posyp wiórkami kokosowymi. Następnie odstaw go w chłodne miejsce. Serwuj do herbaty lub kawy, z dodatkiem bitej śmietany.