Makowy pierścień

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

121

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

nadzienie:

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

dodatkowo:

100 gramów

3 łyżeczki

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop i odstaw do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól i mleko. Wszystko razem wymieszaj.

Makowy pierścień - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj rozpuszczoną Kasię, wymieszaj i zagniataj do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Makowy pierścień - Krok 2

Krok 3

Przygotuj nadzienie. Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową (gotową z puszki lub przygotowaną ze zmielonego maku). Na koniec dodaj bułkę tartą.

Makowy pierścień - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyłóż na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt wielkości papieru. Na ciasto wyłóż równomiernie masę makową. Całość zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca.

Makowy pierścień - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną roladę lekko rozciągnij i ułóż z niej pierścień. Ciasto natnij i rozłóż w ten sposób, aby plastry trzymały się środka, a jednocześnie widoczny był przekrój rolady. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem.

Makowy pierścień - Krok 5

Krok 6

Wyrośniętą roladę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 40 minut. Cukier puder utrzyj z wodą na gęsty lukier. Przestudzone ciasto udekoruj lukrem i bakaliami.

Makowy pierścień - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowy pierścień - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowy pierścieńMakowy pierścień

Udane święta? To te w rodzinnym gronie! Co sprawić, aby atmosfera przy stole była jak najlepsza? Przygotuj pyszne posiłki wraz z pomocą swoich najbliższych! Nic tak nie zbliża jak wspólne pieczenie. To prawdziwa frajda! Cisza jak makiem zasiał? Nie ma mowy! Sięgnij po przepis na makowy pierścień i zaangażuj swoją rodzinę do pomocy.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią ciasta w formie drożdżówek. Ukrojony kawałek makowego pierścienia możesz schować do opakowania i wziąć go ze sobą na drugi dzień do szkoły lub pracy.

Na jaką okazję?

Makowy pierścień sprawdzi się idealnie podczas Wielkanocy. Jeśli planujesz listę posiłków, które przygotujesz na świąteczny stół, to jedno jest pewne – tego wypieku nie może na nim zabraknąć!

Czy wiesz, że?

Istnieje również biała odmiana maku, którą chętnie wykorzystuje się w rogalach świętomarcińskich.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia makowego pierścienia możesz użyć swoich ulubionych bakali. Suszone morele, śliwki, pomarańcze w kostce, migdały, orzechy włoskie… wybierz to, na co masz akurat ochotę!