Marczello

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

0.75 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżki

krem:

3 sztuki

1 słoik

3 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dodając po jednym żółtku. Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć, dodać olej. Piec w formie (24x34 cm) 25 min w temp 160 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.

Krok 2

W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki. Wystudzić. Kasię utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.

Krok 3

Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym wymieszanym z wódką. Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch), poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu. Dowolnie udekorować. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej