Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - VIDEO
łatwe
771 osób zapisało
Składniki
600 gramów
700 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pomidory wraz z sosem i Bulionetką drobiową Knorr. Całość zagotuj.

Krok 2
Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki, startym serem oraz posiekaną natką.

Krok 3
Pierś z indyka pokrój na niewielkie medaliony grubości 1-1,5 cm i oprósz mąką.

Krok 4
Następnie kawałki mięsa zanurzaj w przygotowanym jajku i smaż na złoty kolor z obu stron, na patelni wyłożonej natłuszczonym pergaminem.

Krok 5
Przygotowany pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia. Na nim ułóż medaliony. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Gotowe medaliony podawaj z ziemniaczanym puree lub ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - VIDEO
Chcesz gotować na medal? W takim razie potrzebujesz popisowych receptur. Szczególnie polecamy przepis na medaliony z indyka w sosie, które mimo delikatności mięsa, mają charakter! Obawiasz się, że danie z drobiu będzie mało wyraziste i nudne? Wszystko zależy od dodatków i tego, w jakiej konfiguracji ich użyjesz. W przypadku medalionów z indyka każdy krok jest przemyślany. Zwróć uwagę na to, że nawet panierka do mięsa nie składa się z bułki tartej. Do medalionów z indyka w sosie pomidorowym wybraliśmy kombinację mąki, jajka, sera i natki pietruszki. Wszystko to zostanie połączone w harmonijną całość dzięki zapiekaniu w towarzystwie aromatycznego sosu. Medaliony z indyka –przepis już czeka, by go wypróbować!
Dla kogo?
Gotowanie nie jest dla ciebie jedynie sposobem na napełnienie pustego brzucha. Podczas każdego posiłku starasz się uczyć czegoś nowego i odkrywać kolejne zestawy smaków. Pierś z indyka w sosie pomidorowym skutecznie rozbudzi zapał do gotowania nawet u osób, które jeszcze do niedawna ograniczały swoje działania w kuchni do zaparzenia herbaty.
Na jaką okazję?
Medaliony z indyka to przepis na obiad dla całej rodziny. Przypadnie do gustu młodszym smakoszom, którym do tej pory często zdarzało się marudzić przy stole. Danie z indyka w sosie zasmakuje także nieco starszym biesiadnikom, których wcześniej trudno byłoby namówić do zmiany przyzwyczajeń kuchennych. Uniwersalny indyk w sosie pomidorowym przyda się każdemu kucharzowi, chcącemu przy stole pogodzić gości o bardzo różnorodnych upodobaniach.
Czy wiesz, że?
Zaopatrując się w mięso indycze do medalionów w sosie pomidorowym, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Podstawa to data przydatności do spożycia. Jeśli kupujesz mięso już zapakowane, sprawdź dokładnie, czy opakowanie nie jest uszkodzone. Przyjrzyj się również samemu indykowi. Nie powinieneś widzieć na nim żadnych krwiaków ani ciemnych plam.
Dla urozmaicenia:
Medaliony z indyka w sosie pomidorowym to proste danie, do którego zrobienia potrzebujesz powszechnie dostępnych i lubianych składników. Z mięsem świetnie komponuje się także sos śmietanowy. Możesz jednak przygotować je w bardziej orientalnym stylu z hojnym dodatkiem mieszanki przyprawowej curry, która również świetnie pasuje do medalionów indyczych.