Miętusek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

0.75 szklanki

0.33 szklanki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

masa:

600 mililitrów

2 łyżki

90 gramów

2 opakowania

1 opakowanie

dekoracja:

1.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po jednym żółtku.

Krok 2

Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Krok 3

Pianę delikatnie połączyć z przesianą mąką i dodać olej.

Krok 4

Upiec biszkopt w formie (24x34cm).

Krok 5

Po wystudzeniu biszkopt przeciąć na pół i nasączyć go (ja nasączyłam likierem kukułkowym własnej roboty).

Krok 6

Landrynki tłuczkiem rozbić na małe kawałeczki i rozpuścić je w garnku w 1/2 szklance wody.

Krok 7

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody (można rozpuścić w naparze herbaty mietowej dla intensywniejszego smaku).

Krok 8

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, wlać ciepły lukier landrynkowy i wystudzoną galaretkę. Można dodać troszkę zielonego barwnika dla podkreślenia wyraźniejszego koloru masy.

Krok 9

Połowę masy miętowej wyłożyć na biszkopt, poukładać biszkopty, na to resztę masy i przykryć druga częścią biszkopta.

Krok 10

Czekoladę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka i polać ciasto. Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miętusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej