Delikatny krem migdałowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny krem migdałowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
683 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej do garnka wodę i śmietanę, następnie mocno zagrzej.

Delikatny krem migdałowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr oraz szafran. Gotuj zupę 5 minut, mieszając. Odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Delikatny krem migdałowy - Krok 2

Krok 3

Upraż migdały na złoto na suchej i rozgrzanej patelni.

Delikatny krem migdałowy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj gotową już zupę z migdałami. Podawaj udekorowaną kilkoma migdałami i nitką szafranu.

Delikatny krem migdałowy - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agata Two

    Agata Two , 12.07.2016

    Muszę spróbować jak smakuje ta zupa bo uwielbiam migdały. Do gotowania zup używacie wody kranowej czy korzystacie z wody filtrowanej? Moja kranówka niezbyt dobrze smakuje, herbatę zawsze sporządzam na wodzie przefiltrowanej przy delikatniejszych smakowo zupach smak wody kranowej czasem niestety "przebija" i zakłóca smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatny krem migdałowyDelikatny krem migdałowy

Większości osób migdały kojarzą się wyłącznie ze słodkościami – ciastkami, deserami lub marcepanem. Jednak w kuchni mają one bardzo szerokie zastosowanie – możesz przygotować z nich również wytrawną, delikatną i gęstą zupę krem. Pomimo niewielkiej ilości składników, posiada ona bardzo ciekawy smak, który z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Zupa jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że bez przeszkód uda Ci się ją przyrządzić w kilka chwil. Istotnym elementem tego przepisu jest szafran, którego cechą charakterystyczną jest fakt, że barwi on potrawy na żółto. Pamiętaj, aby do potraw dodawać niewielką jego ilość – zbyt duża może sprawić, że potrawa stanie się gorzka. Migdały wykorzystać możesz także do przygotowania szeregu innych potraw takich, jak kotleciki jaglane lub słone maślane ciasteczka.