Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

2 łyżeczki

ciasto naleśnikowe:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oraz borowiki umyj i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę oraz zioła bez łodyg.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni przesmaż cebulę, dodaj pieczarki z borowikami i duś około 5 minut. Dodaj zioła, bułkę tartą, wino, paprykę i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Podsmażaj jeszcze 5 min.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Na każdym naleśniku rozsmaruj przestudzony farsz i zwiń jak gołąbki.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlej wodę i dodaj Sos borowikowy Knorr, zagotuj. Naleśniki podawaj odgrzane na suchej patelni i polane sosem.

Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK. Moim sekretnym dodatkiem do nadzienia zwykle jest serek topiony - sprawdziłby się idealnie także tutaj. A zamiast odsmażać naleśniki na patelni, zapiekam je pod sosem w naczyniu żaroodpornym - albo małą porcję tylko dla mnie, albo większą - dla całej rodzinki. Smakują wtedy idealnie i nie trzeba odgrzewać oddzielnie sosu i naleśników. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 10.12.2022

    TAK Do każdego naleśnika na nadzienie wkładam kawałek pleśniowego sera o smaku orzechowym, mają wspaniały smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Macura

    Wanda Macura , 19.02.2019

    mniam, mniam Będę powtarzać te naleśniki często. Zrobiłam je z mąki żytniej. Farsz bardzo dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowymNaleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym

Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.