Nektarynkowe (ciasto ucierane)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

277

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

3 sztuki

25 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

10 sztuk

3 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier, Kasię i cukier cynamonowy ucieramy mikserem na gładką masę.

Krok 2

Cały czas ucierając mikserem dodawać po jednym jajku.

Krok 3

Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy, następnie dodajemy do masy i wszystko dokładnie ucieramy.

Krok 4

Gdy ciasto będzie już gotowe, szykujemy sobie blaszkę oraz nektarynki, które kroimy w plasterki (plasterki mają być średniej grubości).

Krok 5

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 6

Odkładamy dwie duże łyżki ciasta białego, a do reszty dodajemy kakao.

Krok 7

Na blaszkę wyjmujemy ciasto ciemne, następnie układamy nektarynki i posypujemy galaretką i na samym końcu łyżką i widelcem rozkładamy ciasto białe (takie małe kupeczki).

Krok 8

Pieczemy 1 godzinę z tym, że po około pół godziny przykrywamy ciasto papierem śniadaniowym, aby nam się bardzo wierzch się nie przypalił.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej