
Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
200 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i gotuj przez 10-15 minut w mundurkach. Odcedź, ostudź, przekrój na połówki.
Krok 2
Paprykę rozkrój, oczyść i posiekaj razem z cebulą w drobną kostkę.
Krok 3
Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso mielone.
Krok 4
Gdy mięso się zarumieni, dodaj pokrojone w ósemki pomidory i odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę.
Krok 5
Dopraw do smaku koncentratem pomidorowym i przyprawami. Zestaw z ognia, ostudź.
Krok 6
Środki ziemniaków wydrąż, miąższ wymieszaj z resztą farszu. Nadziej każdą połówkę ziemniaka i zawiń razem w folię aluminiową.
Krok 7
Zapiekaj przez ok. 40minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej