Omlet z krewetkami na grzankach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z krewetkami na grzankach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

6 sztuk

null

3 sztuki

1 łyżka

6 pęczków

3 pęczki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze środka kromek wytnij kółka za pomocą szklanki. Posmaruj je z obu stron masłem i zapiecz z jednej strony.

Krok 2

Cebulę, natkę i szczypiorek posiekaj, a pieczarki pokrój drobniutko.

Krok 3

Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i szczypiorek i zeszklij ją.

Krok 4

Dodaj pieczarki oraz natkę, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy chwilę.

Krok 5

Do jajek dodaj sos rybny, dobrze wymieszaj i smaż omlety tak cienkie jak naleśniki.

Krok 6

Omleciki rozłóż na talerzu, zawiń w nie krewetki, po czym pokrój na kawałki i ułóż na grzankach.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z krewetkami na grzankach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej