Owocowy keks bez mąki

- Krok 1W rondlu podgrzewaj kostkę do pieczenia do momentu jej roztopienia, następnie dodaj połowę cukru i dżem pomarańczowy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Krok 2Twarde owoce zalej na chwilę wrzątkiem by zmiękły, odcedź i osusz. Figi, jabłka, śliwki i morele pokrój na mniejsze kawałki. Razem z żurawiną włóż do rondla z przygotowaną wcześniej masą.
- Krok 3Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając, a później odstaw pod przykryciem by masa wystygła.
- Krok 4Do masy owocowej dodaj zmielone migdały, sezam i przyprawy, całość wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 150 st.C. Foremkę keksową, o wymiarach 10 cm x 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
- Krok 5Jajka ubij z resztą cukru na puch. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj.
- Krok 6Masę przełóż do foremki i dokładnie ugnieć łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Na koniec schłódź w lodówce.

Owocowy keks bez mąki podawaj z okazji świąt Bożego Narodzenia albo jako słodką przekąskę na co dzień. Aby przygotować ten pachnący i kolorowy wypiek, potrzebujesz m.in. dżemu. Najlepiej wybierz kwaśny, na przykład pomarańczowy, śliwkowy lub z czarnej porzeczki. Zdecyduj się na takie suszone owoce, jakie lubisz i zalej je wrzątkiem, dzięki temu zmiękną. Pokrój je w małą kostkę i dodaj żurawinę. Jeżeli chcesz, użyj pokrojonych brzoskwiń z puszki i połącz z resztą składników. Kiedy masa będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia. Zmieszaj zmielone orzechy (włoskie lub piniowe) oraz migdały z przyprawami. Zastosuj kolendrę, kardamon i cynamon, który nada wypiekowi korzennego aromatu. Dołącz także miód, jeśli chcesz, aby wypiek był słodszy. Ciasto przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia podłużnej formy i ugnieć łyżką. Podawaj schłodzone i pokrojone w plastry. Na koniec posyp obficie cukrem pudrem lub oblej ulubioną polewą. Zainspiruj się tym przepisem na owocowy keks bez mąki. Życzymy smacznego.