Owocowy keks bez mąki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

150 gramów

150 gramów

0.25 łyżeczki

50 gramów

150 gramów

20 gramów

150 gramów

100 gramów

100 gramów

80 mililitrów

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu podgrzewaj kostkę do pieczenia do momentu jej roztopienia, następnie dodaj połowę cukru i dżem pomarańczowy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Owocowy keks bez mąki - Krok 1

Krok 2

Twarde owoce zalej na chwilę wrzątkiem by zmiękły, odcedź i osusz. Figi, jabłka, śliwki i morele pokrój na mniejsze kawałki. Razem z żurawiną włóż do rondla z przygotowaną wcześniej masą.

Owocowy keks bez mąki - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając, a później odstaw pod przykryciem by masa wystygła.

Owocowy keks bez mąki - Krok 3

Krok 4

Do masy owocowej dodaj zmielone migdały, sezam i przyprawy, całość wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 150 st.C. Foremkę keksową, o wymiarach 10 cm x 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

Owocowy keks bez mąki - Krok 4

Krok 5

Jajka ubij z resztą cukru na puch. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj.

Owocowy keks bez mąki - Krok 5

Krok 6

Masę przełóż do foremki i dokładnie ugnieć łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Na koniec schłódź w lodówce.

Owocowy keks bez mąki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owocowy keks bez mąkiOwocowy keks bez mąki

Owocowy keks bez mąki podawaj z okazji świąt Bożego Narodzenia albo jako słodką przekąskę na co dzień. Aby przygotować ten pachnący i kolorowy wypiek, potrzebujesz m.in. dżemu. Najlepiej wybierz kwaśny, na przykład pomarańczowy, śliwkowy lub z czarnej porzeczki. Zdecyduj się na takie suszone owoce, jakie lubisz i zalej je wrzątkiem, dzięki temu zmiękną. Pokrój je w małą kostkę i dodaj żurawinę. Jeżeli chcesz, użyj pokrojonych brzoskwiń z puszki i połącz z resztą składników. Kiedy masa będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia. Zmieszaj zmielone orzechy (włoskie lub piniowe) oraz migdały z przyprawami. Zastosuj kolendrę, kardamon i cynamon, który nada wypiekowi korzennego aromatu. Dołącz także miód, jeśli chcesz, aby wypiek był słodszy. Ciasto przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia podłużnej formy i ugnieć łyżką. Podawaj schłodzone i pokrojone w plastry. Na koniec posyp obficie cukrem pudrem lub oblej ulubioną polewą. Zainspiruj się tym przepisem na owocowy keks bez mąki. Życzymy smacznego.