Owocowy keks bez mąki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

150 gramów

100 gramów

150 gramów

100 gramów

50 gramów

150 gramów

80 mililitrów

150 gramów

150 gramów

20 gramów

1 szczypta

0.25 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu podgrzewaj kostkę do pieczenia do momentu jej roztopienia, następnie dodaj połowę cukru i dżem pomarańczowy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Owocowy keks bez mąki - Krok 1

Krok 2

Twarde owoce zalej na chwilę wrzątkiem by zmiękły, odcedź i osusz. Figi, jabłka, śliwki i morele pokrój na mniejsze kawałki. Razem z żurawiną włóż do rondla z przygotowaną wcześniej masą.

Owocowy keks bez mąki - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając, a później odstaw pod przykryciem by masa wystygła.

Owocowy keks bez mąki - Krok 3

Krok 4

Do masy owocowej dodaj zmielone migdały, sezam i przyprawy, całość wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 150 st.C. Foremkę keksową, o wymiarach 10 cm x 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

Owocowy keks bez mąki - Krok 4

Krok 5

Jajka ubij z resztą cukru na puch. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj.

Owocowy keks bez mąki - Krok 5

Krok 6

Masę przełóż do foremki i dokładnie ugnieć łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Na koniec schłódź w lodówce.

Owocowy keks bez mąki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowy keks bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owocowy keks bez mąkiOwocowy keks bez mąki

Owocowy keks bez mąki podawaj z okazji świąt Bożego Narodzenia albo jako słodką przekąskę na co dzień. Aby przygotować ten pachnący i kolorowy wypiek, potrzebujesz m.in. dżemu. Najlepiej wybierz kwaśny, na przykład pomarańczowy, śliwkowy lub z czarnej porzeczki. Zdecyduj się na takie suszone owoce, jakie lubisz i zalej je wrzątkiem, dzięki temu zmiękną. Pokrój je w małą kostkę i dodaj żurawinę. Jeżeli chcesz, użyj pokrojonych brzoskwiń z puszki i połącz z resztą składników. Kiedy masa będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia. Zmieszaj zmielone orzechy (włoskie lub piniowe) oraz migdały z przyprawami. Zastosuj kolendrę, kardamon i cynamon, który nada wypiekowi korzennego aromatu. Dołącz także miód, jeśli chcesz, aby wypiek był słodszy. Ciasto przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia podłużnej formy i ugnieć łyżką. Podawaj schłodzone i pokrojone w plastry. Na koniec posyp obficie cukrem pudrem lub oblej ulubioną polewą. Zainspiruj się tym przepisem na owocowy keks bez mąki. Życzymy smacznego.