Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
30 gramów
200 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 195 stopni. Przekrój pietruszkę wzdłuż na cztery części, następnie przytnij je tak aby miały kwadratowy przekrój i krój w długie i cienkie paski przypominające makaron pappardelle używając np. obieraczki. Przełóż „makaron” do miski z wodą i kostkami lodu.
Krok 2
Resztki pietruszki pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę. Podsmaż wszystko na oleju. Jak zrobi się szkliste wlej 200ml mleka, dodaj rozmaryn i gotuj aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wyjmij rozmaryn i zmiksuj pietruszkę na puree. Dopraw według uznania.
Krok 3
Oczyść grzyby i jaja ugotuj w koszulkach na miękko ok. 5 minut.
Krok 4
Sos Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 5
Zetrzyj na bardzo drobnych oczkach i wysyp dwa koła o średnicy 5cm na blaszce z piekarnika z pergaminem. Piecz ok. 10 minut.
Krok 6
Teraz smaż grzyby, jak będą rumiane wlej sos Knorr. Dodaj makaron pietruszkowy i całość krótko gotuj aż pietruszka zmięknie. Podawaj na pietruszkowym puree z jajkiem i tiulem serowym. Dania udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Możesz to samo danie przygotować z klasycznego makaronu pappardelle. Jeśli uznasz, że tiul serowy jest zbyt pracochłonny możesz po prostu zetrzeć ser bezpośrednio na makaron.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym
Pappardelle z pietruszki, z grzybami i parmezanem – już sama nazwa dania brzmi intrygująco i stanowi zapowiedź niebanalnej uczty. Udana biesiada nie musi być sprowadzana do pieczonej szynki, schabu lub golonki. Warzywnym posiłkom również nie brakuje elegancji i wytworności. Szukacie rarytasu, po spróbowaniu którego można zaniemówić z wrażenia? Właśnie je znaleźliście!
Dla kogo?
Prawdopodobnie każdy kucharz ma własny zestaw potraw, które udają się zawsze i smakują wszystkim. Weźcie pod uwagę, że najlepszy przysmak może kiedyś się znudzić. Odświeżcie swoje notesy z przepisami, umieszczając na pierwszej stronie warzywne pappardelle z grzybami.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się, gdy chcecie zabłysnąć kreatywnością i umiejętnościami kulinarnymi. Zapraszacie na obiad rodziców, planujecie uczcić długo wyczekiwany awans, a może macie do przekazania bliskim ważne wieści? Świętowanie zasługuje na odpowiednią oprawę.
Czy wiesz, że?
Smukły korzeń pietruszki z beżową skórką przypomina pasternak. Największe okazy osiągają długość około 15 centymetrów.
Dla urozmaicenia:
Spróbujcie także innych makaronów z warzyw. Do ich zrobienia nadają się cukinia, marchew, burak i seler.