Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

30 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 195 stopni. Przekrój pietruszkę wzdłuż na cztery części, następnie przytnij je tak aby miały kwadratowy przekrój i krój w długie i cienkie paski przypominające makaron pappardelle używając np. obieraczki. Przełóż „makaron” do miski z wodą i kostkami lodu.

Krok 2

Resztki pietruszki pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę. Podsmaż wszystko na oleju. Jak zrobi się szkliste wlej 200ml mleka, dodaj rozmaryn i gotuj aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wyjmij rozmaryn i zmiksuj pietruszkę na puree. Dopraw według uznania.

Krok 3

Oczyść grzyby i jaja ugotuj w koszulkach na miękko ok. 5 minut.

Krok 4

Sos Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 5

Zetrzyj na bardzo drobnych oczkach i wysyp dwa koła o średnicy 5cm na blaszce z piekarnika z pergaminem. Piecz ok. 10 minut.

Krok 6

Teraz smaż grzyby, jak będą rumiane wlej sos Knorr. Dodaj makaron pietruszkowy i całość krótko gotuj aż pietruszka zmięknie. Podawaj na pietruszkowym puree z jajkiem i tiulem serowym. Dania udekoruj posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz to samo danie przygotować z klasycznego makaronu pappardelle. Jeśli uznasz, że tiul serowy jest zbyt pracochłonny możesz po prostu zetrzeć ser bezpośrednio na makaron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowymPappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym

Pappardelle z pietruszki, z grzybami i parmezanem – już sama nazwa dania brzmi intrygująco i stanowi zapowiedź niebanalnej uczty. Udana biesiada nie musi być sprowadzana do pieczonej szynki, schabu lub golonki. Warzywnym posiłkom również nie brakuje elegancji i wytworności. Szukacie rarytasu, po spróbowaniu którego można zaniemówić z wrażenia? Właśnie je znaleźliście!

Dla kogo?

Prawdopodobnie każdy kucharz ma własny zestaw potraw, które udają się zawsze i smakują wszystkim. Weźcie pod uwagę, że najlepszy przysmak może kiedyś się znudzić. Odświeżcie swoje notesy z przepisami, umieszczając na pierwszej stronie warzywne pappardelle z grzybami.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się, gdy chcecie zabłysnąć kreatywnością i umiejętnościami kulinarnymi. Zapraszacie na obiad rodziców, planujecie uczcić długo wyczekiwany awans, a może macie do przekazania bliskim ważne wieści? Świętowanie zasługuje na odpowiednią oprawę.

Czy wiesz, że?

Smukły korzeń pietruszki z beżową skórką przypomina pasternak. Największe okazy osiągają długość około 15 centymetrów.

Dla urozmaicenia:

Spróbujcie także innych makaronów z warzyw. Do ich zrobienia nadają się cukinia, marchew, burak i seler.