Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

30 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 195 stopni. Przekrój pietruszkę wzdłuż na cztery części, następnie przytnij je tak aby miały kwadratowy przekrój i krój w długie i cienkie paski przypominające makaron pappardelle używając np. obieraczki. Przełóż „makaron” do miski z wodą i kostkami lodu.

Krok 2

Resztki pietruszki pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę. Podsmaż wszystko na oleju. Jak zrobi się szkliste wlej 200ml mleka, dodaj rozmaryn i gotuj aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wyjmij rozmaryn i zmiksuj pietruszkę na puree. Dopraw według uznania.

Krok 3

Oczyść grzyby i jaja ugotuj w koszulkach na miękko ok. 5 minut.

Krok 4

Sos Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 5

Zetrzyj na bardzo drobnych oczkach i wysyp dwa koła o średnicy 5cm na blaszce z piekarnika z pergaminem. Piecz ok. 10 minut.

Krok 6

Teraz smaż grzyby, jak będą rumiane wlej sos Knorr. Dodaj makaron pietruszkowy i całość krótko gotuj aż pietruszka zmięknie. Podawaj na pietruszkowym puree z jajkiem i tiulem serowym. Dania udekoruj posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz to samo danie przygotować z klasycznego makaronu pappardelle. Jeśli uznasz, że tiul serowy jest zbyt pracochłonny możesz po prostu zetrzeć ser bezpośrednio na makaron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowymPappardelle z pietruszki, grzybami i tiulem parmezanowym

Pappardelle z pietruszki, z grzybami i parmezanem – już sama nazwa dania brzmi intrygująco i stanowi zapowiedź niebanalnej uczty. Udana biesiada nie musi być sprowadzana do pieczonej szynki, schabu lub golonki. Warzywnym posiłkom również nie brakuje elegancji i wytworności. Szukacie rarytasu, po spróbowaniu którego można zaniemówić z wrażenia? Właśnie je znaleźliście!

Dla kogo?

Prawdopodobnie każdy kucharz ma własny zestaw potraw, które udają się zawsze i smakują wszystkim. Weźcie pod uwagę, że najlepszy przysmak może kiedyś się znudzić. Odświeżcie swoje notesy z przepisami, umieszczając na pierwszej stronie warzywne pappardelle z grzybami.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się, gdy chcecie zabłysnąć kreatywnością i umiejętnościami kulinarnymi. Zapraszacie na obiad rodziców, planujecie uczcić długo wyczekiwany awans, a może macie do przekazania bliskim ważne wieści? Świętowanie zasługuje na odpowiednią oprawę.

Czy wiesz, że?

Smukły korzeń pietruszki z beżową skórką przypomina pasternak. Największe okazy osiągają długość około 15 centymetrów.

Dla urozmaicenia:

Spróbujcie także innych makaronów z warzyw. Do ich zrobienia nadają się cukinia, marchew, burak i seler.