
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 szklanki
2 łyżeczki
1.5 szklanki
5 dekagramów
1 łyżeczka
4 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki z 2 łyżeczkami oregano, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj 5 dag masła i ugnieć widelcem.
Krok 2
Wsyp szklankę starego sera. 2/3 szklanki mleka roztrzep z jajkiem. 4/5 płynu wlej do miski, wymieszaj. Ciasto zagnieć z 2 łyżkami mąki.
Krok 3
Rozwałkuj na grubość około 0,5cm. Pokrój na 8 kwadratów. Każdy posmaruj mlekiem z jajkiem, połóż po pół parówki i zwiń.
Krok 4
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch mieszaniną mleka i jajka. Posyp serem. Piecz 15-20 min w 190 st. aż ciasto się zezłoci.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej