Pasta łososiowa na grzankach

- Krok 1Jajka ugotuj na twardo. Następnie odstaw do ostygnięcia, obierz. Dwa jajka zmiksuj z majonezem.
- Krok 2Łososia pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do jajek i miksuj aż powstanie gładka pasta.
- Krok 3Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną. Umieść w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku i piecz ok 10 minut aż powstaną chrupiące grzanki.
- Krok 4Gotowe grzanki posmaruj pastą łososiową.
- Krok 5Pozostałe jajko pokrój w cząstki, a oliwki w plasterki. Grzanki udekoruj cząstkami jajka, plasterkami oliwek i gałązką koperku.

Do pasty łososiowej możesz dodać kilka kropel ostrego sosu paprykowego dla wzmocnienia smaku.

Pasta łososiowa na grzankach to doskonały sposób na kolację. Kremowy rybny dodatek świetnie komponuje się z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem. Przygotujesz go z wędzonego łososia, ugotowanych na twardo jajek oraz majonezu. Te składniki zmiksuj razem na gładką masę, a następnie nałóż ją na posmarowane margaryną i zapieczone w piekarniku pieczywo. Pastę łososiową na grzankach udekoruj pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami, ćwiartkami jajka oraz posiekanym koperkiem. Możesz też dodać inne świeże zioła (np. pietruszkę, bazylię, szczypiorek) bezpośrednio do pasty. Dla podkreślenia smaku, ewentualnie dołącz do łososiowej masy drobno posiekaną czerwoną cebulę, świeżo zmielony pieprz albo odrobinę papryki chili. Pasta będzie też wyśmienicie smakować podana z grillowaną tortillą, bagietką lub krakersami. Podczas spotkania z przyjaciółmi możesz zaserwować ją w salaterce, udekorowaną oliwkami, cząstkami cytryny i koperkiem. Wypróbuj przepis na tę smaczną przekąskę, która sprawdzi się na wiele okazji.