Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

200 gramów

4 szklanki

surówka:

4 sztuki

20 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pieczywo upiecz w piekarniku lub w tosterze.

Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Awokado rozsmaruj na tostach i połóż na nich cienkie plasterki łososia.

Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj do niego oliwki. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Wyciśnij sok z ośmiu dużych pomarańczy.

Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej