Pasta łososiowa na grzankach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

504 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1025 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

3 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Następnie odstaw do ostygnięcia, obierz. Dwa jajka zmiksuj z majonezem.

Pasta łososiowa na grzankach  - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do jajek i miksuj aż powstanie gładka pasta.

Pasta łososiowa na grzankach  - Krok 2

Krok 3

Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną. Umieść w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku i piecz ok 10 minut aż powstaną chrupiące grzanki.

Pasta łososiowa na grzankach  - Krok 3

Krok 4

Gotowe grzanki posmaruj pastą łososiową.

Pasta łososiowa na grzankach  - Krok 4

Krok 5

Pozostałe jajko pokrój w cząstki, a oliwki w plasterki. Grzanki udekoruj cząstkami jajka, plasterkami oliwek i gałązką koperku.

Pasta łososiowa na grzankach  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty łososiowej możesz dodać kilka kropel ostrego sosu paprykowego dla wzmocnienia smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta łososiowa na grzankach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta łososiowa na grzankach Pasta łososiowa na grzankach

Pasta łososiowa na grzankach to doskonały sposób na kolację. Kremowy rybny dodatek świetnie komponuje się z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem. Przygotujesz go z wędzonego łososia, ugotowanych na twardo jajek oraz majonezu. Te składniki zmiksuj razem na gładką masę, a następnie nałóż ją na posmarowane margaryną i zapieczone w piekarniku pieczywo. Pastę łososiową na grzankach udekoruj pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami, ćwiartkami jajka oraz posiekanym koperkiem. Możesz też dodać inne świeże zioła (np. pietruszkę, bazylię, szczypiorek) bezpośrednio do pasty. Dla podkreślenia smaku, ewentualnie dołącz do łososiowej masy drobno posiekaną czerwoną cebulę, świeżo zmielony pieprz albo odrobinę papryki chili. Pasta będzie też wyśmienicie smakować podana z grillowaną tortillą, bagietką lub krakersami. Podczas spotkania z przyjaciółmi możesz zaserwować ją w salaterce, udekorowaną oliwkami, cząstkami cytryny i koperkiem. Wypróbuj przepis na tę smaczną przekąskę, która sprawdzi się na wiele okazji.