Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

239 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

802 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1889 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z cytryny, liście szpinaku umyj i sparz w gorącej wodzie.

Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w piórka, oprósz w mące i usmaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Przełóż na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - Krok 2

Krok 3

Ciecierzycę ugotuj do miękkości, wystudź i zmiksuj w kielichu blendera razem z czosnkiem, pastą tahini, suszonymi pomidorami, pastą chili i oliwą. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wszystko razem dopraw do smaku kminem, kolendrą i sokiem z cytryny.

Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - Krok 3

Krok 4

Bagietkę pokrój w kromki o grubości 2 cm, posmaruj je delikatnie margaryną i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na około 5-8 minut (piecz do momentu, aż się zarumienią).

Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - Krok 4

Krok 5

Na bagietkę nałóż sparzony szpinak oraz pastę, posyp kaparami i prażoną cebulą. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paski.

Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pastę z humusu możesz też zawinąć w pszenną tortillę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparamiPasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami

Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami to ciekawy i oryginalny dodatek do kanapek. Może także być podawana jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki albo słonych przekąsek typu chipsy lub krakersy. Ciecierzyca, zwana też włoskim grochem, to warzywo strączkowe, które stanowi świetną podstawę wielu dań, głównie ze względu na swoją konsystencję, a także delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi składnikami. W tym przypadku jest to Harissa, czyli marokańska pasta z chili, a także czosnek i kapary. Żeby dodać potrawie orientalnego smaku, dopraw ją także tahini, czyli pastą z ziaren sezamu, oraz kolendrą, kuminem i sokiem z cytryny. Przygotuj także prażoną cebulę, którą posypiesz kanapki. Doda im chrupkości i lekkiej słodyczy. Z kolei duszony szpinak, który nałożysz bezpośrednio na chleb, sprawi, że kanapki będą wyglądały wyjątkowo atrakcyjnie, dzięki jego zielonej barwie. Pastę z ciecierzycy z pomidorami i kaparami podawaj na grzankach z bagietki pełnoziarnistej, pasować będzie również pszenna bułka albo chleb. Spróbuj!