Paszteciki z kapustą i grzybami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

ciasto:

1 sztuka

1 szklanka

3 szklanki

1 szczypta

nadzienie:

2 łyżki

1 szczypta

1

1 sztuka

0.5 kilograma

1 kilogram

wierzch:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto umieścić w jednej misce, posiekać, wyrobić ciasto.

Krok 2

Kapustę gotować około 15 minut. Odcedzić.

Krok 3

Pieczarki umyć, pokroić i przesmażyć na KASI (ok. 20 minut). Doprawić do smaku.

Krok 4

Połączyć z kapustą, wymieszać i posiekać. Ostudzić.

Krok 5

Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy.

Krok 6

Kroić na prostokąty, każdy z nich wypełniać farszem.

Krok 7

Formować paszteciki.

Krok 8

Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Krok 9

Smarować rozkłóconym jajem i posypywać kminkiem.

Krok 10

Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z kapustą i grzybami

Takie paszteciki to wyśmienity dodatek do czerwonego barszczu podanego podczas Wigilii lub jako ciepła przekąska na przyjęciu. Pod warstwą chrupiącego, drożdżowego ciasta, kryje się smaczne nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów. Ciasto przygotujesz z mąki pszennej, świeżych drożdży, kwaśnej śmietany i kostki do pieczenia. Składniki połącz i zagnieć z nich ciasto. Farsz do pasztecików składa się z podgotowanej kapusty kiszonej i smażonych pieczarek. Dopraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem, którego smak doskonale pasuje do kapusty. Kminek należy dodać pod koniec, ponieważ wskutek zbyt długiego gotowania może stać się gorzki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy, wycinaj z niego prostokąty, napełniaj farszem i zawijaj. Gotowe paszteciki ułóż na blaszce i posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby efektownie błyszczały po upieczeniu. Wierzch posyp kminkiem. Paszteciki podawaj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, razem z dodatkiem klarownego barszczu czerwonego do picia. Skorzystaj z przepisu na paszteciki z kapustą i grzybami.