Miska pełna słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miska pełna słodkich ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
33 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

5 łyżek

0.5 opakowania

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok 2 cm. Buraki umyj i pozostaw w całości.

Krok 2

Warzywa ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Skrop olejem i posyp przyprawą Knorr. Piecz ok. 30 minut. Po pieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Serek wiejski wymieszaj z chrzanem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Jabłka pokrój w słupki. Buraki pokrój w cząstki.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa. Na wierzchu ułóż słupki jabłek i rukiew wodną. Podawaj z serkiem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone ziemniaki możesz doprawić Chili z Indii Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miska pełna słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bób z boczkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska pełna słodkich ziemniakówMiska pełna słodkich ziemniaków

Pieczone słodkie ziemniaki z sosem na bazie serka wiejskiego, chrzanu i jogurtu to z pozoru proste danie. Jednak wyjątkowy smak nie pozwala oderwać się od potrawy, aż nie zniknie ostatni kawałek ziemniaka. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy cenią sobie przepisy z prostych produktów. Słodkie ziemniaki z odpowiednimi dodatkami smakują tak dobrze, że przygotujesz je jeszcze nieraz.

Na jaką okazję?

Miska pełna słodkich ziemniaków to pomysł zarówno na obiad, jak i smaczną przekąskę. Do popołudniowego seansu filmowego będzie w sam raz!

Czy wiesz, że?

Rukiew wodna ma wyrazisty smak, dzięki czemu znakomicie wzbogaca smak potraw. Jest też nazywana rzeżuchą wodną i podobnie jak rzeżuchę – można ją uprawiać w doniczce.

Dla urozmaicenia: 

Pieczone, słodkie ziemniaki możesz doprawić odrobiną chili. Będzie przy okazji ostro!