Pieczarki faszerowane mięsem i dymką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki faszerowane mięsem i dymką

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

2

heart
36 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy im ogonki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem roślinnym.

Krok 2

Przygotowujemy farsz: mieszamy posiekaną dymkę, mięso, jajko, sól, pieprz i przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr. Nadziewamy pieczarki.

Krok 3

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z surówką z buraczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki faszerowane mięsem i dymką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej