Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
2 łyżki
60 mililitrów
0.5 szklanki
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Pieczarki wydrąż w środku. Wydrążone części posiekaj drobno. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3
Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek.

Krok 4
Do kaszy dodaj podsmażone pieczarki i przyprawę Knorr. Wymieszaj z chrzanem.

Krok 5
Gotowy farsz nałóż do pieczarek. Posyp bułką tarta, skrop oliwą i zapiekaj w 190 stopniach przez 20 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc
Kasza jaglana, chrzan, mieszanka ziół i przypraw – a to wszystko podane w dużych, wydrążonych pieczarkach. Brzmi ciekawie? I takie jest! Przygotowanie dania zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut, a efekt WOW gwarantowany!
Dla kogo?
Dla lubiących pieczarki, ale znudzonych już ich popularną, powszechną postacią.
Na jaką okazję?
Nadziewane pieczarki niech zagoszczą na Twoim świątecznym stole w roli intrygującej, niecodziennej przystawki. Podpowiadamy: przygotuj od razu większą porcję!
Czy wiesz, że?
Pieczarki to grzyby, które rosną bardzo szybko. Czasem potrafią wyrosnąć nawet w przeciągu jednego dnia. Szczególnie po obfitych deszczach. Stąd mogło wziąć się popularne powiedzenie „wyrastać jak grzyby po deszczu”.
Dla urozmaicenia:
Farsz, którego użyjesz do swoich pieczarek, możesz dowolnie modyfikować. Nie przepadasz za kaszą jaglaną? Użyj zamiennika, np. kaszy jęczmiennej. Wolisz szczypiorek niż pietruszkę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ten składnik!


































