Pieczarki na Wielkanoc - faszerowane kaszą jaglaną | Przepisy.pl pixel

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 łyżki

60 mililitrów

0.5 szklanki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Pieczarki wydrąż w środku. Wydrążone części posiekaj drobno. Cebulę i czosnek posiekaj.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Do kaszy dodaj podsmażone pieczarki i przyprawę Knorr. Wymieszaj z chrzanem.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż do pieczarek. Posyp bułką tarta, skrop oliwą i zapiekaj w 190 stopniach przez 20 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na WielkanocPieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc

Kasza jaglana, chrzan, mieszanka ziół i przypraw – a to wszystko podane w dużych, wydrążonych pieczarkach. Brzmi ciekawie? I takie jest! Przygotowanie dania zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut, a efekt WOW gwarantowany!

Dla kogo?

Dla lubiących pieczarki, ale znudzonych już ich popularną, powszechną postacią.

Na jaką okazję?

Nadziewane pieczarki niech zagoszczą na Twoim świątecznym stole w roli intrygującej, niecodziennej przystawki. Podpowiadamy: przygotuj od razu większą porcję!

Czy wiesz, że?

Pieczarki to grzyby, które rosną bardzo szybko. Czasem potrafią wyrosnąć nawet w przeciągu jednego dnia. Szczególnie po obfitych deszczach. Stąd mogło wziąć się popularne powiedzenie „wyrastać jak grzyby po deszczu”.

Dla urozmaicenia:

Farsz, którego użyjesz do swoich pieczarek, możesz dowolnie modyfikować. Nie przepadasz za kaszą jaglaną? Użyj zamiennika, np. kaszy jęczmiennej. Wolisz szczypiorek niż pietruszkę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ten składnik!