Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

60 mililitrów

0.5 szklanki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Pieczarki wydrąż w środku. Wydrążone części posiekaj drobno. Cebulę i czosnek posiekaj.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Do kaszy dodaj podsmażone pieczarki i przyprawę Knorr. Wymieszaj z chrzanem.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż do pieczarek. Posyp bułką tarta, skrop oliwą i zapiekaj w 190 stopniach przez 20 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na WielkanocPieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc

Kasza jaglana, chrzan, mieszanka ziół i przypraw – a to wszystko podane w dużych, wydrążonych pieczarkach. Brzmi ciekawie? I takie jest! Przygotowanie dania zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut, a efekt WOW gwarantowany!

Dla kogo?

Dla lubiących pieczarki, ale znudzonych już ich popularną, powszechną postacią.

Na jaką okazję?

Nadziewane pieczarki niech zagoszczą na Twoim świątecznym stole w roli intrygującej, niecodziennej przystawki. Podpowiadamy: przygotuj od razu większą porcję!

Czy wiesz, że?

Pieczarki to grzyby, które rosną bardzo szybko. Czasem potrafią wyrosnąć nawet w przeciągu jednego dnia. Szczególnie po obfitych deszczach. Stąd mogło wziąć się popularne powiedzenie „wyrastać jak grzyby po deszczu”.

Dla urozmaicenia:

Farsz, którego użyjesz do swoich pieczarek, możesz dowolnie modyfikować. Nie przepadasz za kaszą jaglaną? Użyj zamiennika, np. kaszy jęczmiennej. Wolisz szczypiorek niż pietruszkę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ten składnik!