Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

2 łyżki

8 sztuk

5 gramów

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso obficie natrzyj solą, pieprzem, kminem rzymskim, posiekanym rozmarynem, czosnkiem i ostrą papryczką chilli wymieszaną ze 100 ml Ramy. Dzięki gęstej konsystencji tłuszczu przyprawy łatwo dadzą się rozprowadzić po powierzchni.

Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - Krok 1

Krok 2

Mięso dodatkowo obłóż startymi na tarce warzywami, dodaj pozostałe przyprawy, skrop z wierzchu octem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na jeden dzień.

Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso razem z warzywami wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika, piecz przez 60 minut pod przykryciem, po czym zdejmij folię i podlej czerwonym winem, duś kolejne 30-40 minut do momentu, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Mięso przełóż na półmisek, Zbierz powstały z pieczenia sos.

Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - Krok 3

Krok 4

W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - Krok 4

Krok 5

Dodaj do niej łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, połącz z pozostałym sosem z pieczenia, dodaj puszkę pomidorów oraz rozdrobnione kawałki grzybów. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut).

Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać kilka łyżek śmietany, sprawi ona, że sos będzie bardziej aksamitny.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu

    Juz kupilam nozke i przygotuje ja na swieta wg w/w przepisu. mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosemPieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem

Jagnięcina gości na polskich stołach stosunkowo rzadko, a szkoda, bo to mięso szlachetne i nietuzinkowe. Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem to danie główne na wielkie okazje. Impreza rodzinna z takim kulinarnym akcentem przejdzie do waszej historii, w której kuchnia gra przecież ważną rolę. Niezwykle istotne jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, co sprawi, że będzie ono kruche i jednocześnie soczyste. Marynatę przygotujesz samodzielnie według podanego przepisu. Idealny efekt osiągniesz, jeśli jagnięcinę będziesz marynować przynajmniej dobę, obkładając ją dodatkowo warzywami. Później wystarczy wsadzić danie do piekarnika. Idealny dodatkiem do pieczeni stanowi sos na bazie pomidorów i pieczarek. Słodko-kwaśny sos wydobędzie z jagnięciny wspaniały smak. Musisz spróbować!