Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką
łatwe
217 osób zapisało

Składniki
200 gramów
4 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
surówka:
4 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj buraka do miękkości w wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2
Kapustę i marchew dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osuszysz. Kapustę poszatkuj nożem, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraki pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce.

Krok 3
Przygotuj sos: połącz Knorr Naturalnie Smaczne Włoski z suszonymi pomidorami oraz oliwę z oliwek.

Krok 4
Następnie połącz sos z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem.

Krok 5
Rybę umyj, osusz i piecz przez 15 minut w temperaturze 165˚C. Wyłóż poszczególne elementy potrawy na talerz.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, miedzi, manganu, witaminy A, wapnia, żelaza, cynku, ryboflawiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką
Pieczona ryba to nie tylko wyśmienite źródło białka, ale także pyszna propozycja na dietetyczny zdrowy obiad. Dobrym wyborem będzie filet z mintaja, tzn. chudej ryby morskiej, która jest m.in. źródłem cynku i fosforu. Jeśli wybierasz rybę mrożoną, rozmroź ją odpowiednio wcześniej – pamiętaj, że nie należy wkładać jej do ciepłej wody, by przyspieszyć ten proces. Odciśnij ją delikatnie z nadmiaru roztopionej glazury, zawiń w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i upiecz. Wystarczy kilkanaście minut, ponieważ mięso mintaja jest bardzo delikatne. Żeby wzbogacić jego smak, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny albo upiecz razem z jej plasterkiem. Pieczoną rybę podawaj z gotowanym burakiem oraz brązowym ryżem – jest cennym źródłem wielu mikro- i makroelementów, dlatego też będzie lepszym wyborem niż jego biała wersja. Do tego zdrowego dania pasować będzie fit surówka z marchwi i białej kapusty – połącz te składniki pysznym sosem w stylu włoskim z suszonymi pomidorami. Nasza propozycja na zdrowy i pożywny posiłek jest godna polecenia. Przekonaj się!