Pieczone jabłko i maślanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pieczone jabłko i maślanka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż środek, a następnie posyp według upodobania cynamonem i skrop sokiem z cytryny.

Pieczone jabłko i maślanka - Krok 1

Krok 2

Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 30-40 minut (w zależności od twardości owocu).

Pieczone jabłko i maślanka - Krok 2

Krok 3

Gotowe jabłka podawać z maślanką i chrupkim chlebem.

Pieczone jabłko i maślanka - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: wapnia, fosforu i manganu, witaminy C, ryboflawiny, witaminy B12, potasu i cynku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone jabłko i maślankaPieczone jabłko i maślanka

Pieczone jabłko i maślanka to znakomity fit podwieczorek, który pozwoli w zdrowy sposób zaspokoić ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Do jego przygotowania najlepiej użyć owoców o miękkim miąższu, ponieważ najszybciej się upieką i nie trzeba będzie długo czekać, by cieszyć się ich smakiem – dobrze sprawdzą się odmiany lobo albo cortland. Obierz je ze skórki, wytnij twarde gniazda nasienne i posyp cynamonem, a dla zrównoważenia smaku – i aby zapobiec ciemnieniu owocu – skrop także sokiem z cytryny. Do przyprawiania jabłka możesz użyć również kardamonu lub goździków – wbij kilka ziaren w miąższ, by nabrał korzennego aromatu. Piecz do miękkości w mocno nagrzanym piekarniku, a po lekkim przestudzeniu podaj z maślanką oraz kromką chrupkiego chleba. Jabłko pieczone w piekarniku będzie świetną zdrową alternatywą dla szarlotki. Sprawdzi się nie tylko jako podwieczorek, ale także pożywny deser. Bądź fit i przygotuj wyborne jabłko pieczone z cynamonem według naszego przepisu – przekonaj się, że zdrowe przekąski są pyszne!