Pieczone jabłko i maślanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pieczone jabłko i maślanka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż środek, a następnie posyp według upodobania cynamonem i skrop sokiem z cytryny.

Pieczone jabłko i maślanka - Krok 1

Krok 2

Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 30-40 minut (w zależności od twardości owocu).

Pieczone jabłko i maślanka - Krok 2

Krok 3

Gotowe jabłka podawać z maślanką i chrupkim chlebem.

Pieczone jabłko i maślanka - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: wapnia, fosforu i manganu, witaminy C, ryboflawiny, witaminy B12, potasu i cynku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone jabłko i maślanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone jabłko i maślankaPieczone jabłko i maślanka

Pieczone jabłko i maślanka to znakomity fit podwieczorek, który pozwoli w zdrowy sposób zaspokoić ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Do jego przygotowania najlepiej użyć owoców o miękkim miąższu, ponieważ najszybciej się upieką i nie trzeba będzie długo czekać, by cieszyć się ich smakiem – dobrze sprawdzą się odmiany lobo albo cortland. Obierz je ze skórki, wytnij twarde gniazda nasienne i posyp cynamonem, a dla zrównoważenia smaku – i aby zapobiec ciemnieniu owocu – skrop także sokiem z cytryny. Do przyprawiania jabłka możesz użyć również kardamonu lub goździków – wbij kilka ziaren w miąższ, by nabrał korzennego aromatu. Piecz do miękkości w mocno nagrzanym piekarniku, a po lekkim przestudzeniu podaj z maślanką oraz kromką chrupkiego chleba. Jabłko pieczone w piekarniku będzie świetną zdrową alternatywą dla szarlotki. Sprawdzi się nie tylko jako podwieczorek, ale także pożywny deser. Bądź fit i przygotuj wyborne jabłko pieczone z cynamonem według naszego przepisu – przekonaj się, że zdrowe przekąski są pyszne!