Pieczony kalafior przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kalafior

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i umyj kalafiora. Oderwij liście i podetnij głąb tak aby kalafior stał prosto. W dużym garnku zagotuj wystarczając ilość wody do zanurzenia kalafiora. Gotuj go 5 minut.

Krok 2

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój cebulę. Batata obierz i również pokrój w kostkę. Warzywa skrop oliwą i dopraw 1 łyżką przyprawy Knorr. Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Zrób miejsce na środku i połóż kalafiora. Ketchup wymieszaj z przyprawą Knorr oraz 2 łyżkami wody. Tak przygotowaną glazurą posmaruj dokładnie kalafiora.

Krok 4

Wszystko piecz przez 35 minut w 200 stopniach. Kalafiora smaruj glazurą co ok 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kuskus lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kalafior  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kalafior Pieczony kalafior

Nazwa potrawy może być nieco zwodnicza. Co prawda pieczony kalafior gra w niej pierwsze skrzypce, ale przyrządzony zostanie w równie smakowitym towarzystwie. W naczyniu żaroodpornym umieścisz także batat, ciecierzycę, paprykę i czerwoną cebulę, a wszystko zwieńczysz kuszącą wytrawną glazurą. Aż ślinka cieknie na samą myśl!

Dla kogo?

Przepis na pieczonego kalafiora dedykujemy wszystkim miłośnikom warzyw podawanych na ciepło. Kompozycja jest nie tylko smaczna, ale też wyjątkowo barwna, więc danie zapewni doznania na najwyższym poziomie zarówno kubkom smakowym, jak i oczom!

Na jaką okazję?

Pieczony kalafior i inne warzywa zjesz bez żadnych dodatków. Możesz podać do nich ryż lub kaszę, dzięki czemu zyskasz bardziej treściwy posiłek. Taki poczęstunek zaproponuj gościom, którzy wpadli w odwiedziny wieczorową porą. Nie jesteście skazani na zamawianie pizzy!

Czy wiesz, że?

Kalafior to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Przygotować z niego można nawet nietuzinkowy spód do pizzy.

Dla urozmaicenia:

Pieczony kalafior, bataty i paprykę możesz przygotować w podobny sposób na grillu. Przepis na glazurę wykorzystaj do dowolnych warzyw z rusztu.