Piernik z gruszkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

459

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

18 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 gramów

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 szczypta

5 dekagramów

1 opakowanie

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ podzielić na małe cząstki.

Krok 2

Miękką Kasię rozetrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo miód, wbić jajko. Wsypać mąkę, imbir, cynamon, sodę, gałkę muszkatołową, sól i goździki. Wlać 100 ml zagotowanej wody. Wyrobić gładkie ciasto.

Krok 3

Natłuścić tortownicę (śred. 24-26 cm), posypać cukrem, obłożyć owocami.

Krok 4

Przełożyć ciasto do formy, piec 45 minut w temperaturze 175°C.

Krok 5

Wyjąć, przestudzić, polukrować lub posypać uprażonymi migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej