Piernik z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

137 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

220 gramów

2 sztuki

500 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach.

Krok 2

Kasię rozpuść i lekko przestudź.

Krok 3

Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika.

Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem.

Krok 5

Dalej ucierając, dodawaj stopniowo jabłka, Kasię, mąkę i esencję pomarańczową.

Krok 6

Dokładnie wymieszaj.

Krok 7

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Krok 8

Formę z kominkiem posmaruj Kasią i posyp bułką tartą.

Krok 9

Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C.

Krok 10

Piecz 40 - 45 min.

Krok 11

Po przestudzeniu piernik posyp cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy

    Pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Zielińska

    Marzena Zielińska

    pychaas

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej