Pierogi z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z jagodami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

92 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 kilograma

40 dekagramów

1 szklanka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowujemy ciasto: w dużej misce zagniatamy razem mąkę, jajko i wodę, aż uzyskamy jednolitą masę (jeśli będzie zbyt twarda można dodać jeszcze trochę wody).

Krok 2

Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na stole przysypanym mąką i brzegiem odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.

Krok 3

Do miseczki jagód dodajemy trochę cukru. Należy to wymieszać, można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową, zamiast całych owoców

Krok 4

Jagody nakładać w niewielkiej ilości na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Krok 5

Zaklejać je jak pierogi (dokładnie zalepiamy brzegi, żeby przy gotowaniu nadzienie nie wypłynęło).

Krok 6

Gotujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do niej pierogi na około 3-4 minuty. Można podawać je oblane bitą śmietaną, posypane cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Krówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej