Składniki
1 sztuka
0.5 kilograma
40 dekagramów
1 szklanka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotowujemy ciasto: w dużej misce zagniatamy razem mąkę, jajko i wodę, aż uzyskamy jednolitą masę (jeśli będzie zbyt twarda można dodać jeszcze trochę wody).
Krok 2
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na stole przysypanym mąką i brzegiem odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.
Krok 3
Do miseczki jagód dodajemy trochę cukru. Należy to wymieszać, można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową, zamiast całych owoców
Krok 4
Jagody nakładać w niewielkiej ilości na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Krok 5
Zaklejać je jak pierogi (dokładnie zalepiamy brzegi, żeby przy gotowaniu nadzienie nie wypłynęło).
Krok 6
Gotujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do niej pierogi na około 3-4 minuty. Można podawać je oblane bitą śmietaną, posypane cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej