Pierogi z jagodami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

92 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 kilograma

40 dekagramów

1 szklanka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowujemy ciasto: w dużej misce zagniatamy razem mąkę, jajko i wodę, aż uzyskamy jednolitą masę (jeśli będzie zbyt twarda można dodać jeszcze trochę wody).

Krok 2

Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na stole przysypanym mąką i brzegiem odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.

Krok 3

Do miseczki jagód dodajemy trochę cukru. Należy to wymieszać, można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową, zamiast całych owoców

Krok 4

Jagody nakładać w niewielkiej ilości na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Krok 5

Zaklejać je jak pierogi (dokładnie zalepiamy brzegi, żeby przy gotowaniu nadzienie nie wypłynęło).

Krok 6

Gotujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do niej pierogi na około 3-4 minuty. Można podawać je oblane bitą śmietaną, posypane cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej