Pierogi z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z jagodami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
92 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 kilograma

null

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowujemy ciasto: w dużej misce zagniatamy razem mąkę, jajko i wodę, aż uzyskamy jednolitą masę (jeśli będzie zbyt twarda można dodać jeszcze trochę wody).

Krok 2

Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na stole przysypanym mąką i brzegiem odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.

Krok 3

Do miseczki jagód dodajemy trochę cukru. Należy to wymieszać, można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową, zamiast całych owoców

Krok 4

Jagody nakładać w niewielkiej ilości na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Krok 5

Zaklejać je jak pierogi (dokładnie zalepiamy brzegi, żeby przy gotowaniu nadzienie nie wypłynęło).

Krok 6

Gotujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do niej pierogi na około 3-4 minuty. Można podawać je oblane bitą śmietaną, posypane cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej