
Składniki
1 kilogram
500 gramów
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 opakowanie
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z jajkiem, solą oraz oliwę.

Krok 2
Następnie dodaj szklankę wody i wyrób aż ciasto będzie gładkie.

Krok 3
Jabłka wyczyść, obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do garnka i posyp cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem oraz dolej odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając przez około 10-15 minut aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje.

Krok 4
Ciasto wałkuj i wytnij kółka. Nakładaj farsz na każdego pieroga i dobrze sklej.

Krok 5
Wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i czekaj aż pierogi wypłyną. Pierogi można podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z jabłkami i cynamonem
Jabłka i cynamon to duet, który jednoznacznie kojarzy się z deserami, zwłaszcza kultową już szarlotką. Tym razem jednak, zamiast przygotowywać ciasto na kruchym spodzie, postaw na aromatyczne pierogi z jabłkami i cynamonem. Zobaczysz, że ich zrobienie wcale nie jest pracochłonne, a efekt zachwyci miłośników mącznych dań. Pierogi z jabłkami – przepis ten powinien znaleźć się w notatniku każdego łasucha.
Dla kogo? Fani pierogów, łączcie się! Zajmują one szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Pojawiają się na świątecznych stołach, organizowane są nawet festiwale na ich cześć. Pierogi z jabłkami i cynamonem przypadną do gustu wszystkim amatorom słodkich wariantów tej potrawy, którym znudziły się już bardziej znane wersje ze śliwkami czy jagodami.
Na jaką okazję? Masz ochotę na słodki obiad? Przygotuj pierogi z jabłkiem i cynamonem! Bardzo dobrze sprawdzą się również w charakterze podwieczorku. W przeciwieństwie do większości pierogów z owocami, nie są daniem wyłącznie sezonowym. Świeże składniki potrzebne do ich zrobienia dostępne są przez okrągły rok.
Czy wiesz, że? Mimo że pierogi z jabłkiem to propozycja na słodko, gotuj je w lekko osolonej wodzie. Nie musisz obawiać się, że nabiorą słonego posmaku. Po ugotowaniu nie wylewaj wody z pierogami bezpośrednio na durszlak. Dużo lepiej jest wyciągać je pojedynczo przy pomocy łyżki cedzakowej. Zyskasz pewność, że pierogi nie rozkleją się, zachowując swój apetyczny kształt i nadzienie.
Dla urozmaicenia: W przepisie na pierogi z jabłkami i cynamonem uwzględnij słodką śmietankę, którą udekorujesz potrawę tuż przed podaniem.






























