Pierś z kurczaka na sałacie z melonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka na sałacie z melonem

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

130 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś pokrój na kawałki i zamarynuj w occie balsamicznym, 1 łyżeczce oliwy z oliwek, chilli, soku z cytryny, bazylii i pieprzu cytrynowym ok. 2 godziny.

Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - Krok 1

Krok 2

1/ 2 melona przekrój na pół i wydrąż pestki. Środek melona wyciągnij łyżką i pokrój w kostkę.

Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - Krok 2

Krok 3

Kurczaka podsmaż na patelni grillowej. Wystudź.

Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - Krok 3

Krok 4

Sałatę umyj i dodaj do niej melona oraz pokrojonego w kostkę zielonego ogórka oraz kurczaka.

Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - Krok 4

Krok 5

Do sałatki dolej 2 łyżeczki oliwy z oliwek oraz posyp miętą i dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka na sałacie z melonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka na sałacie z melonemPierś z kurczaka na sałacie z melonem

Pora na: Kolację.

Łączenie mięsa drobiowego ze smakami owocowymi stało się popularne między innymi za sprawą kuchni śródziemnomorskiej, w której często spotkacie tego rodzaju potrawy. Czym się charakteryzują? Przede wszystkim delikatnością, budowaną przez słodycz owoców połączoną z wyrazistym smakiem innych dodatków oraz mięsa. Nasza propozycja na kolację nawiązuje bezpośrednio do dań pachnących słońcem. Przygotujcie pierś z kurczaka na sałacie z melonem, która przeniesie was w wakacyjny klimat.

Dla kogo?

Nasz propozycja na kolację przypadnie do gustu osobom aktywnym fizycznie, stosującym wysokobiałkową dietę. Spełni również oczekiwania każdego, kto ceni dania łączące w sobie zróżnicowane smaki.

Wiesz, co jesz!

Kolacja z kurczakiem na sałacie z melonem dostarczy wam 305,5 kcal energii, 3,8 g błonnika oraz 30,9 g białka.

Czy wiesz, że?

Melon to gatunek ogórka. Jego pierwsze uprawy datuje się na ok. 2133 p.n.e. Posiada wiele odmian, które różnią się od siebie przede wszystkim kształtem i wyglądem owoców. Jednymi z najpopularniejszych przedstawicieli tego gatunku są: melon żółty oraz melon galia.