
Składniki
130 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś pokrój na kawałki i zamarynuj w occie balsamicznym, 1 łyżeczce oliwy z oliwek, chilli, soku z cytryny, bazylii i pieprzu cytrynowym ok. 2 godziny.

Krok 2
1/ 2 melona przekrój na pół i wydrąż pestki. Środek melona wyciągnij łyżką i pokrój w kostkę.

Krok 3
Kurczaka podsmaż na patelni grillowej. Wystudź.

Krok 4
Sałatę umyj i dodaj do niej melona oraz pokrojonego w kostkę zielonego ogórka oraz kurczaka.

Krok 5
Do sałatki dolej 2 łyżeczki oliwy z oliwek oraz posyp miętą i dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Pierś z kurczaka na sałacie z melonem
Pora na: Kolację.
Łączenie mięsa drobiowego ze smakami owocowymi stało się popularne między innymi za sprawą kuchni śródziemnomorskiej, w której często spotkacie tego rodzaju potrawy. Czym się charakteryzują? Przede wszystkim delikatnością, budowaną przez słodycz owoców połączoną z wyrazistym smakiem innych dodatków oraz mięsa. Nasza propozycja na kolację nawiązuje bezpośrednio do dań pachnących słońcem. Przygotujcie pierś z kurczaka na sałacie z melonem, która przeniesie was w wakacyjny klimat.
Dla kogo?
Nasz propozycja na kolację przypadnie do gustu osobom aktywnym fizycznie, stosującym wysokobiałkową dietę. Spełni również oczekiwania każdego, kto ceni dania łączące w sobie zróżnicowane smaki.
Wiesz, co jesz!
Kolacja z kurczakiem na sałacie z melonem dostarczy wam 305,5 kcal energii, 3,8 g błonnika oraz 30,9 g białka.
Czy wiesz, że?
Melon to gatunek ogórka. Jego pierwsze uprawy datuje się na ok. 2133 p.n.e. Posiada wiele odmian, które różnią się od siebie przede wszystkim kształtem i wyglądem owoców. Jednymi z najpopularniejszych przedstawicieli tego gatunku są: melon żółty oraz melon galia.