Pikantne kulki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne kulki mięsne

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

2 łyżki

null

null

null

null

1 łyżka

0.5 kilograma

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 5

Smaż je w dużej ilości rozgrzanego oleju, a następnie odsącz. Podawaj udekorowane miętą.

Krok 1

Mięso wyrób z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Dodaj sos sojowy i pieprz cayenne.

Krok 2

Dodaj łyżkę wody mineralnej dopraw Delikatem Knorr i ponownie wyrób. Wstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

Białko ubij ze szczyptą soli. Następnie delikatnie wyrób z masą mięsną.

Krok 4

Uformuj małe kulki. Obtaczaj je w panierce z sucharków utłuczonych z sezamem i dużą ilością kurkumy.

tommy

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej