Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 szczypty

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

150 mililitrów

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

8 sztuk

4 listków

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie. Dodaj przyprawy i mięso – smaż do odparowania wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej ok. 250 ml gorącej wody oraz passatę – kaszę gotuj ok. 15 minut, do momentu aż będzie miękka.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do garnka dodaj odsączona mieszankę meksykańską, całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 3

Krok 4

Przygotowane kaszotto nałóż do muszli Tacos i ułóż w naczyniu, w którym będziesz serwować potrawę. Liście sałaty pokrój w cienkie paski, cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pomidory pokrój w drobną kostkę.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 4

Krok 5

Serek połącz z sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotowe Tacos'y podawaj z przygotowanymi składnikami oraz serkiem. Przed podaniem posyp listkami świeżej kolendry.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast wołowiny możesz użyć innego mięsa, np. indyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowinąPikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną

Przekąska, którą wystarczy wziąć w dłoń i zjeść ze smakiem? W to hasło zdecydowanie wpisują meksykańskie tacos! Dziś zasmakuj w pikantnych tacos z kaszotto meksykańskim i wołowiną. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi ostre smaki – pikantne tacos z wołowiną powinny przypaść do gustu wielbicielom wyrazistych dań.

Na jaką okazję?

Przygotuj imprezę w stylu meksykańskim – niech pójdą w ruch sombrero i tamburyno! Wśród wielu przysmaków nie może zabraknąć tych flagowych dla tego kraju, czyli pikantnych tacos.

Czy wiesz, że?

Tacos to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej (w smaku i przyrządzeniu bardzo podobne są do burrito). W restauracji najczęściej podaje się je w formie przystawek.

Dla urozmaicenia

Część tacosów możesz przygotować po wegetariańsku – zamiast wołowiny użyj ciecierzycy bądź wędzonego tofu. Też będzie pysznie!