Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 szczypty

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

150 mililitrów

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

8 sztuk

4 listków

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie. Dodaj przyprawy i mięso – smaż do odparowania wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej ok. 250 ml gorącej wody oraz passatę – kaszę gotuj ok. 15 minut, do momentu aż będzie miękka.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie do garnka dodaj odsączona mieszankę meksykańską, całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 3

Krok 4

Przygotowane kaszotto nałóż do muszli Tacos i ułóż w naczyniu, w którym będziesz serwować potrawę. Liście sałaty pokrój w cienkie paski, cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pomidory pokrój w drobną kostkę.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 4

Krok 5

Serek połącz z sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotowe Tacos’y podawaj z przygotowanymi składnikami oraz serkiem. Przed podaniem posyp listkami świeżej kolendry.

Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast wołowiny możesz użyć innego mięsa, np. indyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowinąPikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną

Przekąska, którą wystarczy wziąć w dłoń i zjeść ze smakiem? W to hasło zdecydowanie wpisują meksykańskie tacos! Dziś zasmakuj w pikantnych tacos z kaszotto meksykańskim i wołowiną. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi ostre smaki – pikantne tacos z wołowiną powinny przypaść do gustu wielbicielom wyrazistych dań.

Na jaką okazję?

Przygotuj imprezę w stylu meksykańskim – niech pójdą w ruch sombrero i tamburyno! Wśród wielu przysmaków nie może zabraknąć tych flagowych dla tego kraju, czyli pikantnych tacos.

Czy wiesz, że?

Tacos to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej (w smaku i przyrządzeniu bardzo podobne są do burrito). W restauracji najczęściej podaje się je w formie przystawek.

Dla urozmaicenia

Część tacosów możesz przygotować po wegetariańsku – zamiast wołowiny użyj ciecierzycy bądź wędzonego tofu. Też będzie pysznie!