Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną
łatwe
62 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 szczypty
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
150 mililitrów
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
8 sztuk
4 listków
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie. Dodaj przyprawy i mięso – smaż do odparowania wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem.

Krok 2
Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej ok. 250 ml gorącej wody oraz passatę – kaszę gotuj ok. 15 minut, do momentu aż będzie miękka.

Krok 3
Po tym czasie do garnka dodaj odsączona mieszankę meksykańską, całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Przygotowane kaszotto nałóż do muszli Tacos i ułóż w naczyniu, w którym będziesz serwować potrawę. Liście sałaty pokrój w cienkie paski, cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 5
Serek połącz z sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotowe Tacos'y podawaj z przygotowanymi składnikami oraz serkiem. Przed podaniem posyp listkami świeżej kolendry.


Dobra rada:
Zamiast wołowiny możesz użyć innego mięsa, np. indyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną
Przekąska, którą wystarczy wziąć w dłoń i zjeść ze smakiem? W to hasło zdecydowanie wpisują meksykańskie tacos! Dziś zasmakuj w pikantnych tacos z kaszotto meksykańskim i wołowiną. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi ostre smaki – pikantne tacos z wołowiną powinny przypaść do gustu wielbicielom wyrazistych dań.
Na jaką okazję?
Przygotuj imprezę w stylu meksykańskim – niech pójdą w ruch sombrero i tamburyno! Wśród wielu przysmaków nie może zabraknąć tych flagowych dla tego kraju, czyli pikantnych tacos.
Czy wiesz, że?
Tacos to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej (w smaku i przyrządzeniu bardzo podobne są do burrito). W restauracji najczęściej podaje się je w formie przystawek.
Dla urozmaicenia
Część tacosów możesz przygotować po wegetariańsku – zamiast wołowiny użyj ciecierzycy bądź wędzonego tofu. Też będzie pysznie!