Pizza grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

125 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż posiekany czosnek wraz z pokrojonymi grzybami.

Krok 2

Jak tylko zobaczysz, że grzyby chcą puścić sok, natychmiast dodaj szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i zdejmij z ognia po kilku minutach.

Krok 3

Na blachę do pieczenia wyłóż spody pod pizzę, nasmaruj je sosem Spaghetti Toscana Knorr, przełóż grzyby ze szpinakiem, posyp kruszonym kozim serem i piecz w piekarniku w 200 °C przez 10 minut.

Krok 4

Skrop pizzę oliwą z oliwek, posyp pokrojonym szczypiorkiem i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 18.11.2016

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza di fungi
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza grzybowaPizza grzybowa

Pachnąca grzybami pizza ze szpinakiem i kozim serem to propozycja na jesienną wersję tego popularnego dania. Przygotowuje się ją na gotowym spodzie z mieszanki świeżych grzybów, sosu pomidorowego, czosnku i miękkiego sera koziego. Pizza grzybowa podawana z kleksem kwaśnej śmietany i posypana szczypiorkiem będzie smaczną, ciepłą kolacją. Intensywny smak grzybów bardzo dobrze komponuje się z kozim serem, ale potrawa może być też podawana z serem pleśniowym typu gorgonzola, serem feta lub wędzonym. W ten sposób delikatnie zaostrzysz jej smak. Pizza będzie również świetnie współgrała z parmezanem. Zamiast śmietany serwuje się ją często z sosem serowym lub czosnkowym. Odpowiednie dodatki do niej to m.in. oliwa ziołowa oraz tymianek. Jeśli chcesz podać danie podczas przyjęcia, przygotuj je w postaci mini pizz i udekoruj orzechami włoskimi lub pomidorami koktajlowymi. Ta prosta przekąska przypadnie do gustu szczególnie fanom grzybów i włoskiej pizzy. Masz ochotę ją przyrządzić? Zapoznaj się z przepisem!