Pizza orkiszowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza orkiszowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

30 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże, miód, sól i oliwę. Wymieszaj 20s/obr. 2

Krok 2

Teraz wsyp 1 szklankę mąki i ponownie wymieszaj 15-20min/37C/obroty wsteczne/obr. 1. W tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Krok 3

Teraz dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto 4min/kłosek. Gotowe ciasto zagnieć krótko w dłoniach (podsyp odrobiną mąki jeśli uznasz to za konieczne) i przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik 240 stopni. W między czasie przygotuj Fix Knorr zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 5

Gotowe ciast zagnieć ponownie w dłoniach, rozwałkuj placek do pizzy i połóż na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu polej pizze sosem, posyp mozzarella, wybranymi składnikami i piecz przez ok 15 minut. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pizzę możesz również przygotować z sosem śmietanowym zamiast pomidorowym. Użyj do przygotowania sosu np. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza hawajska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza orkiszowaPizza orkiszowa

Czy w Waszych kuchniach numer telefonu do pobliskiej pizzerii jest przypięty magnesem do lodówki? Dziś możecie go ściągnąć. Zrobienie pizzy orkiszowej w domu przyniesie dużo więcej satysfakcji, a do wspólnego przygotowania ciasta i dodatków możecie zaprosić wszystkich domowników.

Dla kogo?

Mąka pszenna już się Wam przejadła? Przekonajcie się, że przepis na pizzę na bazie mąki orkiszowej też wychodzi znakomicie.

Na jaką okazję?

Pizza orkiszowa jako danie obiadowe będzie miłą odmianą, którą docenią wszyscy domownicy. Nie trzeba chyba dodawać, że podczas imprez to właśnie po nią goście ustawiają się przy stole w kolejce.

Czy wiesz, że?

Ziarna orkiszu cechuje przyjemny, orzechowy posmak. Mąka orkiszowa jest chętnie używana w kuchniach niemieckich i austriackich.

Dla urozmaicenia:

Ciasto na pizzę orkiszową można podzielić na mniejsze porcje, by przygotować pizzerinki, które szczególnym wzięciem cieszą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach.