Placek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

placek i:

6 sztuk

1 szklanka

2.5 łyżki

5 łyżek

2 łyżeczki

placek ii:

20 dekagramów

5 sztuk

10 dekagramów

1.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

1 opakowanie

3 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Placek I: Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać.

Krok 3

Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.

Krok 4

Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.

Krok 5

Placek II: Białka ubić z cukrem.

Krok 6

Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.

Krok 7

Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.

Krok 8

Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.

Krok 9

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.

Krok 10

Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń.

Krok 11

Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.

Krok 12

Przełożenie placka: I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Czereśniowe clafoutis
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PlacekPlacek

Szukasz inspiracji na smaczny, wyrazisty wypiek? Ta propozycja jest doskonała, bowiem łączy w sobie intensywny smak kakao oraz orzechów. Na początek należy przygotować dwa oddzielne placki. Oba powinny wyjść puszyste i miękkie. Aby tak się stało, trzeba dobrze utrzeć żółtka z kakao lub drobno zmielonymi orzechami (doskonałe będą na przykład włoskie), a następnie dodawać kolejne składniki. Niezbędne jest także ubicie białek na sztywną pianę. Placek z kakao po upieczeniu przekrój na pół – w ten sposób zyskasz jeszcze jedną warstwę. Przełóż go dowolnym kremem. Spróbuj np. przyrządzić ten na bazie budyniu. Wystarczy, że utartą z żółtkami mąkę ziemniaczaną wlejesz do gotującego się mleka, a następnie całość połączysz z kostką do pieczenia. Ewentualnie zrób krem, którego podstawą będzie kwaśna śmietana lub serek. Do placka dodaj także gęsty dżem, np. malinowy lub wiśniowy, który świetnie wyważy nadmiar słodyczy. Gotowe ciasto serwuj obficie oprószone cukrem pudrem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na uniwersalny placek.