Placek królewski

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

60 dekagramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

7 dekagramów

masa:

2 szklanki

6 łyżek

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: utrzeć jajko z cukrem.

Krok 2

Mąkę wymieszać z sodą, dodać utarte jajko z cukrem, ostudzony miód i śmietanę.

Krok 3

Wyrobić i podzielić na 3 części-placki.

Krok 4

Piec każdy oddzielnie po 15 minut w 170 stopniach C do zrumienienia.

Krok 5

Masa: zagotować mleko i dodać kaszę mannę.

Krok 6

Gotować jeszcze od 15 minut na małym ogniu, aby nie przypalić.

Krok 7

Pod koniec gotowania dodać cukier puder.

Krok 8

Ostudzić.

Krok 9

W tym czasie utrzeć kostkę Kasi i dodawać po 1 łyżce kaszy i dalej ucierać, dodać olejek.

Krok 10

Przełożyć każdy placek: placek-masa, placek, powidła, placek.

Krok 11

Można posypać cukrem pudrem, można polać czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek królewskiPlacek królewski

Prawdziwy placek królewski to eleganckie, obowiązkowe na świątecznym stole ciasto. Przełożony masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi miodowy wypiek przywodzi na myśl tradycyjne słodkości, które nigdy się nie starzeją.

Dla kogo?

Prosty przepis na ciasto królewskie jest dla każdego, kto chciałby upiec klasyczne ciasto na uroczystą okazję. Bo nie musi być trudno, żeby było pysznie!

Na jaką okazję?

Na święta wielkanocne i wszelkie uroczystości rodzinne. Ciasto królewskie zawsze się uda i każdemu przypadnie do gustu.

Czy wiesz, że?

Królewskie ciasto możesz upiec kilka dni przed podaniem, dzięki temu miodowe placki zmiękną i przejdą smakiem masy oraz powideł.

Dla urozmaicenia:

Ciasto królewskie z kaszą manną polej polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem. W obu wersjach smakuje tak samo dobrze.