Placek makowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

154

238 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1512 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

2 łyżki

masa:

4 sztuki

100 gramów

900 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

dekoracja:

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, Kasię i śmietanę wymieszaj mikserem, a następnie wysyp na blat i szybko zagnieć.

Krok 2

Około 1/5 części ciasta odłóż do lodówki, a resztą wyklej dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Masa: Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mak z puszki i kaszę, znów wymieszaj.

Krok 4

Masę makową wyłóż na ciasto w tortownicy, na to połóż połówki osączonych z zalewy moreli.

Krok 5

Wyjmij resztę ciasta z lodówki i pokrusz na wierzchu.

Krok 6

Piecz ok. 50 min. w 180 st. C.

Krok 7

Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Maria Pudras

    Maria Pudras

    tortownica jaki rozmiar?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Skalik

    Aleksandra Skalik

    fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek makowyPlacek makowy

Wypieki z dodatkiem maku to propozycje doskonałe na święta Bożego Narodzenia. Mak świetnie komponuje się z różnymi składnikami, w szczególności bakaliami oraz owocami w zalewie. Okazuje się dobry także w połączeniu z różnego rodzaju ciastami, np. drożdżowym lub puszystym. Zainspiruj się więc i przyrządź placek makowy na cieście kruchym. Jako dodatek do niego wykorzystaj owoce, np. brzoskwinie lub morele. Dodaj je do masy makowej, którą możesz przyrządzić samodzielnie, gotując mak w mleku, lub zrób z nich dekorację. Słodką masę skontrastuj z niewielką ilością kwaśnego, domowego dżemu, np. śliwkowego lub wiśniowego, którym posmarujesz lekko podpieczony spód. Wierzch wypieku oprósz kruszonką, resztą ciasta kruchego startego na tarce lub posiekanymi orzechami polanymi miodem. Ostudzony wypiek możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Placek makowy podawaj z kubkiem gorącego kakao lub herbaty. Co sądzisz o tym uniwersalnym cieście na święta? Wypróbuj je i podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.