Placek z gruszkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

15 dekagramów

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach (włóż wcześniej do lodówki, nie będzie się rozmazywała).

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem i szczyptą soli, nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po 1 jajku.

Krok 3

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.

Krok 4

Dodaj do masy.

Krok 5

Ostrożnie przemieszaj.

Krok 6

Wlej mleko i zapach rumowy.

Krok 7

Dołóż startą czekoladę, dokładnie wymieszaj.

Krok 8

Gruszki umyj, obierz, miąższ pokrój w drobną kostkę.

Krok 9

Dodaj do masy, wymieszaj (można dodać 2-3 łyżki posiekanych migdałów).

Krok 10

Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50-60 minut w temp. 180°C

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Pokrzywa

    Katarzyna Pokrzywa, 29.01.2017

    Właśnie upiekłam, wspaniale wyrosło, bardzo smaczne. Użyłam 15 g proszku do pieczenia (małą paczkę).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej