Placek z jajkami i szczypiorkiem.Przepis pochodzi ze strony rosyjskiej:-) Mam nadzieje,że dobrze przetłumaczyłam,w każdym bądź razie mi się udał;-)Po naszemu to omlet;-)
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
7 łyżek
0.5 łyżeczki
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: 4 jajka utrzepać widelcem z solą,dodać śmietanę i majonez, ponownie utrzepać,dodać sodę wraz z mąką i wymieszać .
Krok 2
Farsz: 6 jajek pokroić w kostkę,doprawić do smaku,solą i pieprzem,dodać pokrojony drobno szczypiorek z cebulką i wymieszać wszystko razem.
Krok 3
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą przelewamy połowę ciasta i na to wykładamy farsz jajeczny łyżką,na farsz wylewamy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godz.do 45 min.w zależności od tego jak wysoki jest omlet,trzeba sprawdzać patyczkiem,pieczemy do momentu,aż się ładnie zrumieni góra,ja piekłam 25 min w formie o średnicy 20 cm:-)
Krok 4
Prosty w przygotowaniu i smaczny,moja pomysłowość w kuchni nie zna granic,upiekłam ten omlet w formie do ciasta od piłki nożnej;-)Upiekłam go na 1 marca,więcej zdjęć na moim fanpagu w komentarzu,podaję link https://www.facebook.com/dziewiona83/photos/a.1055824331158431.1073741828.1055069167900614/1374272185980309/?type=3&theater
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej