Placek z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placek z miętą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

5 łyżek

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, oliwki i miętę posiekaj.

Krok 2

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, połowę oliwy i wymieszaj. Stopniowo dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody stale mieszając.

Krok 3

Cebulę, oliwki i połowę mięty dodaj do ciasta i wymieszaj, dopraw Delikatem Knorr. Ciasto powinno być lejące.

Krok 4

Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy i zapiekaj z 180 stopniach przez około 1 godzine.

Krok 5

Resztę oliwy wymieszaj z resztą mięty, dodaj sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu. Gotowe ciasto pokrój i podawaj z sosem i maczania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej