Placek z truskawkami i galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

46

292 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

608 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.2 opakowania

4 sztuki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

przełożenie:

600 gramów

2 opakowania

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Placek z truskawkami i galaretką - Krok 1

Krok 2

Ciasto wylej na blachę o wymiarach podstawy 22x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut.

Placek z truskawkami i galaretką - Krok 2

Krok 3

Upieczone ciasto wyjmij i przełóż razem z papierem do foremki keksowej o wymiarach podstawy 8x27 cm. Lekko dociśnij ciasto do formy by nie wystawało.

Placek z truskawkami i galaretką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj mus truskawkowy. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody i przestudź. Połowę truskawek zmiksuj i połącz z rozpuszczoną galaretką.

Placek z truskawkami i galaretką - Krok 4

Krok 5

Pozostałe truskawki ułóż na cieście w formie keksowej i zalej tężejącym musem. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki by stężało.

Placek z truskawkami i galaretką - Krok 5

Krok 6

Foremkę z ciastem przykryj deseczką i odwróć do góry dnem. Najpierw zdejmij formę, a następnie papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej polewą czekoladową.

Placek z truskawkami i galaretką - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Kamila Kompanicka

    Kamila Kompanicka, 06.06.2018

    Ile to jest 0.2opakowania?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta werecha

    elzbieta werecha, 27.09.2017

    10 minut pieczenia to stanowczo za krotko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Sadkowski

    Mariusz Sadkowski, 08.06.2016

    zjadło by się ,wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa, 08.06.2016

    Ania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z truskawkami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Biała kulka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej