Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki włóż do gotującej, osolonej wody, gotuj około 10 minut po wbici w nie wykałaczki powinny stawiać opór ale nie powinny być twarde.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki wystudź razem z marchwią i cukinią zetrzyj wszystko na grubej tarce. Warzyw nie mieszaj. Cukinię oprósz solą odstaw na kilka minut, aby puściła soki. Odciśnij ją i dopiero wtedy połącz z ziemniakami. Cebulę pokrój w cienkie pół plastry, dodaj czosnek, ostrą paprykę, rozmaryn, parmezan i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być klejące i gęste jeśli takie nie jest dodaj więcej mąki.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lekko posmarowanym olejem, formując z ziemniaków okrągłe grube na 1-2 cm placki.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj oliwę z masłem na nałóż odrobinę tłuszczu na wierzch każdego placka.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut tak aby placki się zarumieniły.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do placków możesz dodać np. kawałki wędzonego łososia lub kawałki chorizo.

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska

    TAK. Do placków ziemniaczanych można dodać brukiew, topinambur, pasternak (trochę zapomniane warzywa, które idealnie pasują do ziemniaków i marchwi). Polecam również placki zapiekane pod cheddarem z dodatkiem gałki muszkatołowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • a1anna

    a1anna

    "TAK" Proponuję dodać do placków słodkie ziemniaki - bataty (350 g ziemniaki, 350 g bataty). Placki można podać z dipem z nerkowców (orzechy nerkowca, sok z cytryny, woda, przyprawy np. curry Knorr) lub dipem wiosennym (rzodkiewki, ogórek, szczypiorek i jogurt)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosemPlacki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem

Placków ziemniaczanych z pewnością nie musimy wam przedstawiać. Ich tradycyjną wersję znają wszyscy, ponieważ od dziesięcioleci goszczą na polskich stołach w różnych odmianach. Mamy jednak propozycję na nowoczesne podejście do tego dania. Przygotujcie placki z ziemniaków, cukinii, parmezanu oraz aromatycznych przypraw, a następnie zapieczcie je w piekarniku. Brzmi smacznie? I taki też jest nasz przepis na nowoczesną odsłonę klasycznych placków ziemniaczanych. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika to propozycja dla każdego! Posmakują zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i zwolennikom dań mięsnych.

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku przydadzą się przede wszystkim na obiad. Dzięki możliwości łączenia placków z różnorodnymi dodatkami i sosami danie to nie znudzi się nigdy!

Czy wiesz, że?

Szwajcarzy mają swoją wersję placków ziemniaczanych. Rösti przygotowywane są z podgotowanych ziemniaków z dodatkiem sera, kiełbasy lub jajka. Wiele osób zaskakuje duży rozmiar tych placków – zwykle są wielkości patelni!

Dla urozmaicenia:

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem idealnie komponują się z wędzonym łososiem lub kawałkami chorizo. Możecie je także serwować z ulubionym sosem w wersji mięsnej lub warzywnej.