
Składniki
250 gramów
40 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj dwie miseczki. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna pianę za pomocą trzepaczki lub miksera.

Krok 4
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki twarogowe udekoruj świeżymi owocami i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Krok 3
Do twarogowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Placuszki twarogowe będą dzięki temu puszyste.

Krok 2
Do żółtek przesiej mąkę i dokładnie połącz oba składniki ze sobą – możesz użyć do tego dużej łyżki stołowej, mieszadła lub miksera. Następnie dodaj ser twarogowy, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj.


Dobra rada:
Placuszki twarogowe możesz usmażyć na zwykłym oleju słonecznikowym, ale możesz również wykorzystać ekologiczny olej kokosowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki twarogowe
Nie potrzebujesz drożdży, proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej, by uzyskać puszyste placuszki z serem białym na słodko. Ich sekret tkwi we właściwie ubitej pianie z białek oraz doborze idealnie ze sobą współgrających składników. Na szczęście nie musisz się nad tym głowić. Spis potrzebnych produktów, odpowiednie proporcje oraz wykonanie krok po kroku znajdziesz w naszym przepisie na placuszki twarogowe. Do dzieła!
Dla kogo?
Placki z twarogu posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotuj je na lunch lub pożywną kolację i podaj z ulubionymi owocami. Tylko pół godziny dzieli cię do znakomitej uczty. Nie musisz mieć więc ani dużego zapasu czasu, ani nawet wybitnych umiejętności kulinarnych. Z przepisem na placki z twarogiem szybko nabierzesz wprawy i coraz śmielej będziesz sięgać po bardziej złożone receptury. Placki twarogowe są dziecinnie proste do wykonania!
Na jaką okazję?
Placuszki z serem białym pasują jak ulał na letnie przyjęcie w ogrodzie lub urodziny najmłodszych członków rodziny. Będą się nimi zajadać dorośli i dzieci!
Czy wiesz, że?
Placuszki z serem białym będą jeszcze delikatniejsze, jeśli biały twaróg zblendujesz na gładką masę przed dodaniem do żółtek.
Dla urozmaicenia:
Latem zaserwuj placuszki twarogowe w towarzystwie świeżych owoców. Zimą będą smakować doskonale z domowymi przetworami: dżemami, konfiturami i powidłami. Żaden łasuch nie powinien pomijać dodatku w postaci miodu. Taka przekąska zadowoli największych miłośników słodkości.




























