Pleśniak inaczej

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

45 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

nadzienie:

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

10 dekagramów

0.75 szklanki

polewa:

8 dekagramów

5 łyżek

1 łyżka

1 łyżka

piana:

4 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, 4 żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto.

Krok 2

Dzielimy na 3 części (jedna nieco większa).

Krok 3

Większą rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę - robimy boczki na 3 - 4 cm.

Krok 4

Do drugiej części dodajemy kakao i razem z trzecią wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

Krok 5

Ciasto na blasze smarujemy powidłami, na to ścieramy na tarce jabłka, posypujemy bakaliami wg uznania.

Krok 6

Na wierzch ucieramy zmrożone ciemne ciasto.

Krok 7

Ubijamy pianę z 4 białek z cukrem pudrem i wykładamy na ciemne ciasto.

Krok 8

Wierzch przykrywamy startym jasnym, ciastem.

Krok 9

Zagotowujemy składniki polewy i dekorujemy ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Linzer
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej